Voor wie gelden de nieuwe regels voor brandveiligheid?
Algemeen
Voor iedereen die woont in een appartementencomplex in Nederland. Woon jij in een appartement? Dan gelden de regels dus voor jou én al je buren in hetzelfde complex.
Woon je in een wooncomplex of appartementencomplex? Jouw veiligheid en die van je medebewoners is belangrijk. Daarom zijn er brand- en vluchtveiligheidsregels. Bewoners en bezoekers moeten veilig kunnen vluchten als er brand is. En de hulpdiensten moeten bewoners makkelijk kunnen bereiken als er nood is.
Daarom mogen er geen spullen in de algemene ruimte staan. Dit geldt ook als de ruimte heel breed is. Een brandend object kan namelijk voor veel rookontwikkeling zorgen en dat maakt vluchten moeilijk. Als huurder kun je ook een hoop doen aan de brandveiligheid in jouw woning. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we de tips en veelgestelde vragen bij elkaar gezet.
Tip | Wat mag je wel en niet neerzetten in de algemene ruimte?
Tip | Wat te doen als er brand uitbreekt?
Tip | Hoe maak je jouw huis brandveilig?
Sluit een inboedelverzekering af!
Met een goede verzekering ben je goed voorbereid op de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen, zoals brand. Let op, voor huurders van Dudok Wonen is het afsluiten van een inboedelverzekering verplicht. Dit staat ook in onze algemene voorwaarden!
Lees hier meer in onze folder over brandveiligheid!
Voor iedereen die woont in een appartementencomplex in Nederland. Woon jij in een appartement? Dan gelden de regels dus voor jou én al je buren in hetzelfde complex.
De belangrijkste reden is jouw veiligheid en die van je buren. Er zijn de afgelopen jaren een aantal branden geweest in appartementencomplexen, soms met dodelijke afloop. Daarom heeft de overheid nieuwe regels bedacht die gevaarlijke situaties in appartementencomplexen moeten voorkomen.
Bewoners en bezoekers moeten veilig kunnen vluchten als er brand is. En de hulpdiensten moeten bewoners makkelijk kunnen bereiken als er nood is. Er mogen daarom geen spullen in de algemene ruimte staan. Dit geldt ook als de ruimte heel breed is. Een brandend object kan namelijk voor veel rookontwikkeling zorgen en dat maakt vluchten ook moeilijk.
Wil je de ruimte gezelliger maken? Neem dan contact op met de bewonerscommissie om samen de mogelijkheden te bespreken.
Nee, scootmobielen mogen alleen geparkeerd worden in de eigen woning, eigen berging of in een gemeenschappelijke scootmobielstalling als die in jouw complex aanwezig is. Is er geen plek om jouw scootmobiel te parkeren? Neem dan contact op met de gemeente waar je woont. Dan kijken zij samen met jou naar de mogelijkheden.
Contact gemeente:
Zomer! Zon, lange dagen en… barbecueën! Gezellig met vrienden of familie genieten van al het lekkers van de barbecue.
Woon je in een flat? Dan heb je te maken met regels. Die zijn er voor de veiligheid en om overlast voor je buren te voorkomen. We hebben het hieronder even helder op een rijtje gezet:
Wat mag niet?
Barbecueën op je balkon met houtskool, briketten of gas mag niet. De rook en geur geeft overlast voor je buren. Ook kan het brandgevaar opleveren.
Wat mag wel?
Je mag een elektrische barbecue of grillplaat gebruiken op je balkon. Maar let op: ook dan moet je voorkomen dat buren last van je hebben. Houd rekening met windrichting, open ramen en deuren bij de buren. Twijfel je? Neem dan contact met ons op via 035 646 16 00 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur). Dat voorkomt gedoe én zorgt voor een fijne sfeer in het gebouw.
Let op je veiligheid
Zet een barbecue nooit binnen, ook niet bij een plotselinge regenbui. De rook bevat koolmonoxide en is levensgevaarlijk!
Wil je meer tips over veilig barbecueën? Kijk op: www.brandweer.nl/onderwerpen/barbecueen