Meedenken helpt! Bewoner De Witte Prinses nam deel aan de buurtschouw

De Witte Prinses is een appartementengebouw aan de Schoolstraat, gelegen naast de Vorstin in het centrum van Hilversum. Afgelopen zomer ontvingen de bewoners van het complex een brief van ons. In de brief vroegen we om deelname aan de buurtschouw. Een buurtschouw is een rondgang door het complex. Samen met de aannemer Aalberts kijkt Dudok Wonen wat er aan planmatig onderhoud nodig is. Bewoonster Iris nam de uitnodiging aan en was erbij. Ze vertelt waarom: “Als je ergens een tijdje woont, dan zie je dingen en vraag je je af waarom er ergens niet een lamp kan komen of een slot op een deur. Bij huurwoningen heb je te maken met een huurbaas die beslissingen neemt. Ik vond het heel fijn dat dat wij als bewoners een uitnodiging kregen om mee te denken en onze een mening konden delen. De afgelopen jaren viel mij een aantal dingen op. Tijdens de schouw heb ik die benoemt. En het mooiste is dat ze allemaal zijn aangepakt.” Veiliger en duurzamer

“De setting van de schouw was open en constructief,” vertelt Iris. “Samen werd er goed gesproken over wensen en mogelijkheden. Deelnemen aan de schouw kostte niet veel tijd en ik ben ontzettend blij met de uitkomst. Zo zijn de lampen in de algemene bergingsruimte vervangen door ledverlichting en bewegingssensoren. Wat fijn is, want het is duurzaam en het vergroot het gevoel van veiligheid. Ook is het slot van de fietsenstalling vervangen door een elektrische deuropener waardoor die automatisch sluit. En is de stalling minder gevoelig voor inbraak. Wat ook nu ook goed geregeld is dat de nooddeur alleen nog gebruikt kan worden als nooduitgang. Daarvoor is het slot van de nooddeur vervangen. Op een eenvoudige manier is het wonen voor mij fijner geworden.” 

Nieuwe manier van kijken naar planmatig onderhoud 

Dudok Wonen is verantwoordelijk voor het onderhoud aan woningen en gebouwen. Dat kan dagelijks onderhoud zijn. Denk hierbij aan kleine reparaties. Of onderhoud dat plaatsvindt als een huurder vertrekt en een woning vrijkomt. En planmatig onderhoud zoals schilderwerk. Voor het laatste onderhoudstraject is er samen met aannemer Aalbers gekozen voor een andere aanpak. De reden is dat Dudok Wonen het belangrijk vindt om regelmatig met bewoners in contact te staan en te weten wat er speelt. Dat kan door bewoners vanaf start van het onderhoudstraject actief te betrekken. Klantadviseur Ellen Spronk bij aannemer Aalberts Bouw “uiteraard kijken we wat er sowieso moet gebeuren aan onderhoud. Het is voor ons zinvol om te weten hoe de bewoners de woonsituatie beleven. Zij maken dagelijks gebruik van het gebouw of woning”. 

 “Daarom ontvangen bewoners bij het plannen van planmatig onderhoud een uitnodiging om deel te nemen aan de buurtschouw. Het moment waarop we graag luisteren naar de wensen en kijken wat we gaan doen. Niet alles kan, maar veel ook wel. Deze aanpak is voor ons nieuw. Al zien we nu al dat het allemaal oplevert. Vooraf is er beter zicht op wat er allemaal moet gebeuren en dat is goed om te weten. Voor de bewoners is het ook fijn, want zij krijgen het onderhoud wat nodig en gewenst is. We gaan het nog intern evalueren. Al is de verwachting dat we dit ook bij andere projecten gaan doen”, aldus projectleider Eibert van Wessel van Dudok Wonen. 

Laat je horen!

Aalberts is een van de drie onderhoudspartners die voor Dudok Wonen het onderhoud uitvoert. Voor de Witte Prinses stond in de periode juni-september 2022 planmatig onderhoud gepland. Besloten werd om bewoners uit te nodigen voor de schouw. “Om met elkaar door het gebouw te lopen en op die manier andere ideeën of wensen mee te nemen voor het onderhoud aan het gebouw”, licht Ellen toe. De komende tijd gaan Aalberts en Dudok Wonen verder met de aanpak. De uitnodigingen liggen al klaar en Ellen hoopt op een mooie opkomst bij de volgende buurtschouw: “Dit is hét moment om als huurder van je te laten horen. Wil je graag iets beter of anders aan het gebouw waarin je woont, maak dan vooral tijd hiervoor. We zijn benieuwd naar je ideeën.” 

Woonplezier staat voorop!

Volgers Eibert is het samen nadenken over het woonplezier belangrijk. Dit draagt bij aan het effectief plannen van onderhoud en uiteraard voor meer tevreden bewoners: “Dudok Wonen kan niet alles oplossen, maar als we dan toch aan de slag gaan met onderhoud in een buurt, dan kijken we graag of we nog meer gaan doen. We realiseren ons dat de behoefte van de samenleving verandert en dus ook de context waarin we ons werk doen. Deze nieuwe manier van kijken naar planmatig onderhoud past daarbij.”