Met deze 7 wintertips blijft jouw woning warm, fijn en veilig

1. Voorkom bevriezing van je leidingen
Gaat het buiten vriezen? Zet de kamerthermostaat op minimaal 15Ā°C. Dit voorkomt dat je waterleiding en de leiding van je centrale verwarming bevriezen. Heb je alleen een radiatorknop? Zet deze dan niet uit, maar draai de knop tot het sterretje (*). Bescherm waterleidingen langs buitenmuren of in de kruipruimte met isolatiemateriaal. Dit kun je bij de bouwwinkels kopen. Of sluit de waterleidingen af en laat ze leeglopen, zoals bij een buitenkraan.

2. Houd de warmte binnen met tochtstrips en gordijnen
Met simpele maatregelen, zoals tochtstrips en gordijnen, bespaar je mogelijk op energiekosten. Tochtstrips houden koude lucht tegen, terwijl gordijnen helpen om de warmte vast te houden. Zo houd je de warmte in huis beter binnen zonder de verwarming hoger te hoeven zetten.

3. Houd inbrekers buiten jouw woning
Maak het inbrekers moeilijk met timers of sensorlampen bij de voordeur en achteringang. Een goed verlichte woning schrikt namelijk af. Controleer regelmatig of alle ramen en deuren goed dicht zitten. En overweeg om extra sloten of kierstandhouders te installeren. Zie je een verdachte situatie? Deel dit met jouw buren! En ga je een paar dagen weg? Deel dit niet op social media en vraag buren om je brievenbus leeg te maken.

4. Controleer regelmatig je cv-ketel
Hoor je borrelende geluiden in de radiatoren? Dan is het tijd om te ontluchten. Staat de druk lager dan 1,5 bar? Vul dan water bij. In deze videobibliotheek bekijk je hoe je jouw cv-ketel zelf kunt onderhouden. Zo voorkom je storingen, bespaar je energie en blijft je huis fijn warm.

5. Voorkom schimmel en vocht
Ventileer goed om vocht en schimmel te voorkomen en je huis sneller warm te krijgen. Daarnaast is ventileren ook belangrijk voor je gezondheid. Bekijk deze pagina voor informatie en tips over ventileren en hoe je vochtproblemen kunt voorkomen.

6. Zorg voor brandveiligheid
Heb je een open haard of kachel? Laat de schoorsteen regelmatig vegen om brand door vonken te voorkomen. Controleer ook de rook- en koolmonoxidemelders om zeker te weten dat deze werken. Denk eraan om kaarsen altijd in de gaten te houden en op een stabiele en veilige plek te plaatsen. Laat ze nooit onbeheerd branden, vooral niet in de feestdagenperiode. Zet geen bankjes, planten en andere spullen in de gemeenschappelijke ruimtes. Een brandend object kan namelijk voor veel rook zorgen en dat maakt vluchten moeilijk. Bel bij brand altijd 112 en waarschuw anderen. Meer informatie over brandveiligheid lees je op deze pagina.

7. Voorkom glijpartijen rondom je huis
Sneeuw en ijs maken de stoep gevaarlijk. Gebruik strooizout om te zorgen dat het niet glad wordt rondom je woning. Schep sneeuw van de stoep weg zodat looppaden en de ingang vrij zijn. Zo wordt de kans op uitglijden en vallen kleiner.