ventileren

Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. Ventileren kan op een natuurlijke manier of op een mechanische manier. Een goede venilatie is belangrijk voor een goed binnenklimaat.

Te veel vocht in huis kan leiden tot hinder, ongewenste geuren en zelfs aandoeningen aan de luchtwegen. Ventileren voorkomt vochtproblemen en zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, planten en gasapparaten.  In de folder 'Waarom ventileren' leest u alles over waarom u goed zou moeten ventileren.

In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • bobbelend behang
  • schimmel op muren of plafond
  • schimmel in de badkamer

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let u er dus op dat u goed ventileert; dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Veel gevraagd over ventileren

Hoe ontstaat vocht in huis en hoe weet u of er teveel vocht in huis is?

Algemeen

Vocht in huis is een veel voorkomend probleem. Dit vocht komt van binnenuit. Door bijvoorbeeld mensen, huisdieren, planten, koken, de was drogen, de vaatwas, een plantengieter op de verwarming, het aquarium. De hoeveelheid vocht in een huis kan wel oplopen tot vijftien liter waterdamp per dag. Dit vocht zoekt een weg. Hierdoor ontstaat vaak schimmel. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren. 

Als de muren vochtig zijn of schimmel op het behang zit, bent u natuurlijk te laat. Hoe kunt u vocht al eerder opmerken?

  • De ruiten beslaan

Dit zal bij ramen met enkel glas sneller gebeuren dan bij dubbelglas.

  • Het voelt ‘drukkend’ in huis

Er is dan teveel vocht bij een vaak te hoge kamertemperatuur.

  • De hygrometer geeft het aan

Vocht kan het beste gemeten worden met een hygrometer. Bij kamertemperatuur zou de relatieve vochtigheid tussen circa 40 en 70% moeten liggen.

Hoe bespaar ik energie door te ventileren?

Algemeen

Veel mensen denken dat niet ventileren stookkosten bespaart. Het tegendeel is waar. Door weinig of geen ventilatie wordt de woning wel warm, maar ook vochtig. Deze lucht bevat meer waterdamp. Als u niet ventileert, krijgt u steeds meer van deze waterdamp in uw huis, want het vindt geen weg naar buiten. ’s Nachts, als de temperatuur daalt, slaat de waterdamp neer op de muren of uw meubilair. Dit vocht is weer veel moeilijker op te warmen, waardoor dit ’s morgens langer duurt en het dus juist meer stookkosten met zich mee brengt.

Ik heb last van schimmel of vochtplekken in mijn woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

Schimmels en vochtplekken worden meestal veroorzaakt door te weinig ventilatie. Ze ontstaan vaak als eerste in natte en vochtige ruimtes, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. U kunt de schimmel afnemen met warm soda water. Dit doodt de schimmel. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. In sommige gevallen is een bouwtechnische aanpassing nodig. Via onze website kunt u uw reparatieverzoek online doorgeven

Hoe kan ik schimmel of vochtplekken in mijn woning voorkomen?

Algemeen

  1. Houd de temperatuur in uw huis altijd boven de 15ºC.
    Ook als overdag niemand thuis is en ’s nachts. Als u te zuinig stookt, is de temperatuur in uw huis te laag voor het vocht om te verdampen.
  2. Ventileer elke dag.
    - Ventileer elke dag 20 minuten: zet twee (uitzet)ramen tegen elkaar open voor een optimale luchtcirculatie. Als u ventileert, zet dan de thermostaat van de CV op ca. 15ºC. U kunt dit bijvoorbeeld ’s morgens na het opstaan of ’s avonds voor het naar bed gaan doen;
    - Tijdens en na het koken: zet tijdens het koken de afzuigkap op de hoogste stand en laat hem daarna nog een kwartier aan staan; Tijdens en na het douchen: zet tijdens het douchen het raam een vingerdikte open, ook als het koud is, en laat dit minimaal een half uur na het douchen open. Door het aanhangende vocht met een wissertje van vloer en wanden te verwijderen, krijgt u zeker 1 à 2 liter minder vocht in huis.
  3. Zet ’s nachts een raam op een kier
    Als u vanwege overlast van verkeerslawaai of bezorgdheid voor inbraak het raam niet open wilt zetten, is het aan te raden ten minste de slaapkamerdeur open te laten. Zo kan de sterke toename van het CO² gehalte (de adem die wij uitademen) verminderen en beslaan bijvoorbeeld de ramen minder snel.
  4. Zet in een vochtig huis meubels vrij van de buitenmuren
    Enkele centimeters is voldoende. Dit bevordert de luchtcirculatie achter de meubels, waardoor vocht niet meer neerslaat.
  5. Zet een raam(pje) open als meerdere personen in een kamer zijn
    Hoe meer mensen, hoe meer verse lucht nodig is. We ademen namelijk een bepaalde hoeveelheid zuurstof in, maar minder weer uit. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in een ruimte af en de behoefte er naar toe.
  6. Zorg dat de vloer van uw woning goed is afgesloten
    In een kruipruimte kan het erg vochtig zijn. Laat dit vocht niet uw woning in komen door te zorgen dat de vloer rond de meterkast, een kruipluik of bij buizen die door de vloer gaan goed afgesloten is.
  7. Reinig regelmatig het filter van de afzuigkap boven het fornuis
  8. Reinig regelmatig de ventilatieroosters in ramen

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

Algemeen

De ideale luchtvochtigheid kan tijdens de zomer en winter verschillend zijn. In de winter maximaal 41% en in de zomer maximaal 75%. Bij een kamertemperatuur van 20ºC ziet u hier onder de ideale relatieve vochtigheid die verschilt als de buitentemperatuur varieert.

  • Bij een buitentemperatuur van -10ºC is de ideale relatieve luchtvochtigheid 41%
  • Bij een buitentemperatuur van 0ºC is de ideale relatieve luchtvochtigheid 56%
  • Bij een buitentemperatuur van 10ºC is de ideale relatieve luchtvochtigheid 75%

De temperatuur voor de bepaling van de buitentemperatuur is de temperatuur gemeten door het KMNI.