Samen met huurders betaalproblemen beheersen

Het leven wordt duurder en daar krijgen we allemaal mee te maken. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of de stijgende prijzen voor energie. Voor veel mensen en onze bewoners zijn het zorgelijke ontwikkelingen. Manager Woonzaken bij Dudok Wonen Angelique Josefa herkent de zorgen en spannende tijden waar we ons in bevinden en roept op: “Praat erover, want er is meer mogelijk dan je denkt.”

Bewoners maken zich zorgen

Hoe groot het probleem is voor de huurders van Dudok Wonen, is lastig in cijfers te vatten. De paradox is bovendien: het aantal huurders met een betaalachterstand is iets gedaald. Maar volgens Angelique zijn dit soort cijfers niet relevant: “Het gaat om de bewoners die aangeven het niet meer te redden. Het aantal telefoontjes blijft stijgen, tientallen per week. Bewoners hebben het gevoel het niet te kunnen redden en hebben daar stress van. Ze maken zich zorgen en wij daardoor ook.”

Dudok Wonen wil voorkomen dat bewoners denken dat de corporatie financieel kan helpen. “Daarmee wekken we een verkeerde suggestie. We zijn een stichting, we verhuren woningen, de huurprijzen kunnen we niet direct veranderen. Net zoals we de prijzen voor energie, kaas of kleding niet kunnen verlagen. Wat we wel doen, is onze dienstverlening aanpassen.”

Maatwerk

Huurders die bellen met stress of zorgen kunnen rekenen op een maatwerkaanpak. Of dat nu gaat om het betalen van de huur of andere zorgen. Er is altijd een luisterend oor en als de klant dat wil, wordt er een afspraak gemaakt om mee te denken en advies te geven. Angelique: “De behoefte van de klant staat centraal. Wil een bewoner vooral zijn verhaal kwijt, dan luisteren we. Maar als we zien dat de klant meer nodig heeft, omdat er serieuze betaalproblemen dreigen te ontstaan, dan bieden we actief aan om een afspraak te maken. Dat kan persoonlijk, maar ook online of via een huisbezoek.”

“Vervolgens kijken we wat er aan de hand is. Gaat het om energielasten, dan kunnen we doorverwijzen naar de Energiecoaches van de Energiecoöperatie van de gemeente of onze eigen energieadviseurs. Maar we vertellen ook dat iemand zelf Energiecoach kan worden. Er is veel mogelijk om het energieverbruik te verlagen. Een ander hulpmiddel om de kosten omlaag te krijgen is budgethulp. Het netwerk met regionale budgetcoaches versterken we op dit moment. Samen met de huurder kijken we dus wat er nodig is en verwijzen we door. Bijvoorbeeld naar de gemeente, Versa Welzijn of schuldhulpverlening.”

Praten helpt en kan erger voorkomen

De stijging van kosten raakt ons allemaal. De overheid ziet dit nu ook in, dat is een goede ontwikkeling. Ook maatschappelijk is het bewustzijn vergroot. Dudok Wonen doet er de komende tijd alles aan om samen met huurders betaalproblemen te beheersen en te zorgen dat mensen een huis behouden.

“Ik hoop dat mensen sneller aan de bel gaan trekken. Dat hoeft natuurlijk niet bij ons te zijn, ik snap goed dat we als Dudok Wonen ‘een huisbaas’ zijn. Ik hoop alleen wel dat, zodra huurders te maken krijgen met stress door stijgende kosten, ze met íemand gaan praten, dat mag ook met ons. Alert zijn is goed, praten helpt en kan erger voorkomen. Samen met de gemeente, Schuldhulpverlening en budgetcoaches kan er meer dan je denkt.”

Lees ook: handige tips om energie en geld te besparen.