Energie Event Hilversum van start: aftrap in Noord

 

Het Energie Event is van start gegaan! In de campagne staat energiebesparing centraal. De aftrap was in Hilversum Noord en is speciaal voor huurders van Het Gooi en Omstreken, de Alliantie en Dudok Wonen. Met workshops, challenges, tegoedbonnen en advies krijgen huurders allerlei handige tips en adviezen om de energierekening omlaag te krijgen.

Initiatiefnemers van het Energie Event zijn de twee lokale energiecoöperaties, HilverZon en Hilversumse Energie Transitie (HET). Samen met deze twee coöperaties, gemeente Hilversum en andere wooncorporaties willen we huurders in heel Hilversum helpen met het uitvoeren van kleine energiebesparende maatregelen. Dat is nodig, omdat we in Nederland de komende jaren ons energieverbruik moeten halveren om klimaatverandering tegen te gaan. Maar ook omdat de energieprijzen stijgen en energiearmoede een steeds groter probleem dreigt te worden.

Energie Event

Het event op 13 oktober was het startschot van een reeks van events. Hilversum Noord was als eerste aan de beurt en de komende tijd volgen de andere wijken van Hilversum. Allemaal erop gericht om Hilversummers in beweging te krijgen hun energierekening te verlagen. Om dat te stimuleren zijn drie acties ontwikkeld: Workshop Energiebesparing, Energy Challenge Online of een afspraak maken met de Energieconciërge. In de Workshop Energiebesparing krijgen bewoners tips over wat ze in huis kunnen doen om minder gas en elektriciteit te gebruiken. Het gaat naast het plaatsen van energiebesparende producten ook over ons gedrag. De invloed van ons gedrag speelt een belangrijke rol bij het energieverbruik. Met de Energy Challenge ontvangen deelnemers een week lang opdrachten/ vragen van hun begeleider. En de Energieconciërge geeft aan huis tips om energiezuiniger te leven en helpt bij de installatie van energiebesparende producten.

Huurder Marleen deed mee aan de Energy Challenge

Tot 30 november kunnen huurders zich aanmelden voor één van de drie acties. Huurder Marleen deed mee aan de Energy Challenge en is enthousiast. De challenge duurde een week en elke dag kregen deelnemers een tip of vraag via een WhatsAppgroep: “Ik ben al langer bezig met energievermindering in mijn huis. Toch is het fijn om in zo’n groep weer even scherp te krijgen wat je kunt doen. Zo werd ik mij ervan bewust dat ik, zonder het door te hebben, nog vaak een stekker in het stopcontact laat zitten, bijvoorbeeld van de telefoonoplader. Zonde, want daardoor verbruik je ongemerkt ook energie.” Volgens Marleen kan de Energy Challenge mensen goed op weg helpen met praktische tips. “Niet alleen tips van de organisatie achter de challenge, maar ook van deelnemers onderling. Dat is waardevol, omdat het vaak om acties gaat waarbij je zelf niet zo snel stilstaat. Zoals vijf minuten douchen in plaats van zeven. Het effect daarvan qua waterbesparing is enorm groot.”

Duurzaam bewonersgedrag

Een goed geïsoleerde woning is een voorwaarde om tot een lager energieverbruik te komen. Dudok Wonen isoleert daarom de komende jaren haar woningen. Echter, om de energierekening omlaag te krijgen, is meer nodig. Bijna de helft daarvan wordt namelijk bepaald door het verbruik ín de woningen. Bewoners spelen dan ook een cruciale rol in het verlagen van het energieverbruik. De inzet van HilverZon en HET helpt bewoners daarbij.

Meer weten?

Meer informatie over de drie acties van het Energie Event is te vinden op de Hilversumbespaart.nl. Hou die website ook in de gaten voor de volgende Energie Events in Hilversum!

Dudok Wonen neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van wonen en verduurzamen. De visie van Dudok Wonen luidt: samen op pad naar een duurzame woningvoorraad in 2050. Om duurzaam bewonersgedrag te stimuleren heeft Dudok Wonen een Special Duurzaamheid gemaakt en werkt Dudok Wonen samen met HilverZon en HET in de gemeente Hilversum en Wattnu in de gemeente Gooise Meren.