Historisch erfgoed

Ontdek de prachtige geschiedenis van onze huizen!

Bij Dudok Wonen zijn we trots op onze 1350 woningen, ontworpen door Willem Marinus Dudok tussen 1915 en 1956. Daarnaast bezitten we gebouwen van andere bekende architecten. Tien van deze gebouwen zijn zo bijzonder op het gebied van architectuur, stedenbouw en cultuurhistorie dat we ze hebben uitgeroepen tot iconen van Dudok Wonen. Ontdek gerestaureerde werken van W.M. Dudok en zijn tijdgenoten in de wijk Liebergen via onze wandelroutes; Wandelen door Tuindorp Liebergen of de Jong Dudok route.

Architect Dudok: Een Korte Terugblik

Willem Marinus Dudok werd in 1915 de directeur Publieke Werken in Hilversum, waar hij de architectuur voor de stedenbouwkundige samenhang verzorgde. Naast zijn werk bij de gemeente had Dudok ook zijn eigen architectenbureau. In de jaren twintig werd hij gemeentearchitect van Hilversum en bouwde hij onder andere het nieuwe raadhuis, scholen, woningcomplexen, de Noorderbegraafplaats en een viaduct. Hij ging met pensioen in 1954 maar bleef betrokken bij bouwprojecten in Hilversum. Dudok overleed op 6 april 1974 en ligt begraven op de door hem ontworpen Noorderbegraafplaats. Ontdek meer over zijn werken op de website dudok.org.

Iconen van Dudok Wonen

De tien iconen van Dudok Wonen zijn niet alleen architectonische pareltjes, maar ook van grote stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis. Ze vertegenwoordigen het prachtige culturele erfgoed in onze omgeving. Bekijk hier tien korte filmpjes waarin we de schoonheid laten zien, verhalen over vroeger delen, en het woonplezier van nu presenteren. Een unieke kans om een kijkje binnen te nemen.

Jong Dudok Wandelroute

Wil je de werken van architect Dudok met eigen ogen bewonderen? Volg dan de ANWB Jong Dudok Wandelroute in Hilversum Oost, door de wijk Liebergen. Hier zijn veel waardevolle werken van W.M. Dudok en zijn tijdgenoten de afgelopen tien jaar gerestaureerd of vernieuwd. De route, aangegeven met ANWB bordjes, duurt ongeveer een uur, heeft een lengte van 2 kilometer en heeft geen specifiek startpunt. Begin waar je wilt en download de route hier. Veel wandelplezier!