'Prettig wonen in de voormalige chocoladefabriek'

Toen de 71-jarige Liesbeth Gijtenbeek verhuisde naar haar nieuwe appartement in de Cacaostraat in Bussum, kwam ze niet echt in een gespreid bedje. Ondanks de moeizame start woont ze er nu prettig. We spraken Liesbeth en vroegen hoe het is in de nieuwe wijk.

De Cacaostraat is één van de straten op het terrein van de voormalige historische chocoladefabriek Bensdorp. Er zijn meerdere nieuwbouwappartementen, waaronder het appartementencomplex met sociale huurwoningen van Dudok Wonen. Toen kort na de bouw de aannemer failliet ging, waren de woningen enige tijd ‘onaf’. Ook heeft het even geduurd voordat het terrein zelf gereed was, met onder andere straatnaamborden. Inmiddels is dat allemaal verleden tijd en wonen de bewoners, waaronder Liesbeth, er prettig en aangenaam.

Bewonerscommissie
“Het was inderdaad een moeizame start,” beaamt Liesbeth, “maar we hebben het achter ons gelaten. We wonen hier nu heel fijn. Persoonlijk vind ik dat ik het mooiste appartement heb, met een prachtig uitzicht. Ten opzichte van mijn vorige woning is het heerlijk ruim en licht en lekker gelijkvloers.” In de zomer van 2019 verhuisde Liesbeth naar de Cacaostraat. Omdat er nog wel het een en ander gedaan moest worden in de appartementen, besloot ze een bewonerscommissie op te richten. “Mijn gedachte was dat het vanuit zo’n commissie makkelijker praten is met een partij zoals Dudok Wonen. Dat bleek ook zo te zijn: als commissie verzamelden we alle zaken die speelden bij de bewoners en daarover voerden we het gesprek met Dudok Wonen. Het was daarbij ook handig dat we één contactpersoon hadden bij Dudok Wonen.”

Bewonersfeest
Naast het oplossen van (woon)ongemakken zet Liesbeth zich in voor een gezellige en leuke buurt. Met twee andere leden van de bewonerscommissie organiseerde ze afgelopen zomer bijvoorbeeld een bewonersfeest. “Dat was echt heel leuk. We hadden catering en live muziek geregeld. Het werd een mooi moment om de moeizame start achter ons te laten en vooruit te kijken.” De buurt netjes houden vindt Liesbeth ook belangrijk. Ze gaat geregeld op pad om zwerfafval te rapen of de straat schoon te bezemen. “Dat doe ik bijna altijd met dezelfde mensen. Natuurlijk zou het leuk en gezellig zijn als meer bewoners zich aansluiten, maar ik snap ook dat niet iedereen daarvoor tijd kan vrijmaken.”

Extra groene sfeer
Trots is ze op de nieuwe aanwinst in de straat: een achttal mooie vaste planten, die zorgen voor extra groen en sfeer. “Groen in de wijk brengt veel sfeer en gezelligheid, vind ik. En het is natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit. Het is allemaal vrij nieuw hier, dus ieder beetje groen is welkom. Misschien gaan we in de toekomst wel meer planten plaatsen, wie weet. Mij lijkt het in elk geval een goed idee!”

Goed onderling contact
Voor de komen jaren hoopt Liesbeth prettig en fijn te blijven wonen en heeft ze eigenlijk niet zoveel wensen. “Of nou ja, ik hoop wel dat er een oplossing komt voor de zon in onze appartementen. Daarover zijn we nog steeds in gesprek met Dudok Wonen. Het wordt in het voorjaar en in de zomer veel te warm, een oplossing in de vorm van zonwering moet er echt komen. Maar verder is het gewoon fijn wonen. Ik hoop dat we als buurt zo nu en dan wat leuks blijven organiseren en dat het onderlinge contact zo leuk blijft als het nu is. We komen niet dagelijkse bij elkaar over de vloer, maar de sfeer is goed.”