Mooie opkomst Buurt Energieklusdagen

Tips en adviezen energiebesparing

Wat is een duurzame manier om je woning koel te houden komende zomer? En hoe kun je 40% water besparen met een waterbesparende douchekop? Dit soort vragen werden beantwoord op de Buurt Energieklusdagen van Wattnu. Op 23 juni was de eerste klusdag. Inwoners van de Bussumse wijken Westereng, Middeneng Oost en West konden rekenen op tal van handige tips en adviezen van de energiecoaches en energieklussers bij de informatiestand. De opkomst was boven verwachting, er waren op die woensdag al meer dan 150 bewoners aanwezig.

Wattnu

Wattnu is er voor en door inwoners van de Gooise Meren. De organisatie is erop gericht alle inwoners de mogelijkheid te geven om zelf duurzame stappen te zetten voor een schone toekomst. Om dit te bereiken, zetten tientallen vrijwilligers zich in en worden tal van activiteiten georganiseerd. Op 23 juni was ook Isabella van Horssen aanwezig, coördinator en energiecoach bij Wattnu. Zij vertelt: “Nederland heeft ambitieuze doelstellingen voor de opwekking van duurzame energie in 2030. Maar er moet nog veel gebeuren en dat lukt alleen als we er met z’n allen de schouders onder zetten. Daarom proberen we met onze inspanningen mensen te motiveren zelf aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen in en om hun woning. Het is super om te zien dat de zoveel buurtbewoners onze stand bezoeken. We zijn van plan om na de zomer ook in andere wijken klusdagen gaan organiseren.”

Tips en adviezen

Tijdens de Buurt Energieklusdagen kregen bewoners tips en adviezen van coaches en klussers. Zo’n bewoner was Marianne van Overeem, huurder van Dudok Wonen. Marianne wilde meer weten over de mogelijkheden rondom de kleine energiebesparende maatregelen, vertelt ze: “Ons huis is een paar jaar geleden al geïsoleerd en het effect is geweldig. We verbruiken veel minder en zien dat terug in onze gasrekening, die veel lager is dan voorheen. Ook hebben we sinds een tijd zonnepanelen en ook hierover zijn wij zeer positief. Dit alles heeft ons nieuwsgierig gemaakt naar wat er nog meer mogelijk is.” Informatie over radiatorfolie was één van de onderwerpen waarover bewoners informatie konden krijgen. De energiecoaches vertelden ook over hoe bewoners komende zomer op een energiezuinige manier hun woning koel kunnen houden. Energiecoach Isabella: “Een handige tip is om als het warm is zelf je eigen airco te maken met de ventilator die we gratis weggeven vandaag en een fles met bevroren water!”

Energiedisplay

Verder waren er ook gratis energiebesparende producten beschikbaar, zoals LED-lampen, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Energieklussers waren aanwezig om direct te helpen bij het toepassen van deze producten. Samen met wethouders Barbara Boudewijnse en Nico Schimmel werd de nieuwe Energiedisplay service gelanceerd. Dit handige apparaat, aangesloten op de slimme meter, wordt een maand lang uitgeleend aan bewoners en laat precies zien hoe het dagelijkse energieverbruik is opgebouwd. Een mooi hulpmiddel om inzicht te krijgen in het ‘sluipverbruik’ en waar bespaart kan worden. Een energiedisplay in bruikleen kan worden aangevraagd via www.wattnu.org/aanmelden/aanvragen-energiedisplay.

Duurzaam bewonersgedrag

De Buurt Energieklusdagen vormen een laagdrempelige manier om bewoners mee te nemen in de duurzaamheidsopgave. Marc Kroesen, complexbeheerder van Dudok Wonen, was ook op de klusdag. Hij is blij met de hoge opkomst: “De woningcorporatie verduurzaamt de komende jaren al deze gebouwen. We gaan isoleren en daardoor zal het energieverbruik omlaag gaan. Tegelijkertijd is het toch ook echt belangrijk dat bewoners zelf ook nog een steentje bijdragen. We kunnen dit alleen met elkaar. En dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. We hebben vandaag gezien dat er relatief makkelijke manieren en aanpassingen zijn die zorgen minder energieverbruik.”

Dudok Wonen neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van wonen en verduurzamen. De visie van Dudok Wonen luidt: samen op pad naar een duurzame woningvoorraad in 2050. Om duurzaam bewonersgedrag te stimuleren heeft Dudok Wonen een Special Duurzaamheid gemaakt en werkt Dudok Wonen samen met Wattnu. De vrijwillige energiecoaches van Wattnu helpen bewoners op weg met het nemen van kleine en grotere maatregelen bij energie besparen, energiebewustwording en energieopwekking.