Feestelijk Energiefestival Wattnu

Om woningen te verduurzamen en duurzaam bewonersgedrag en energiebesparing te stimuleren werkt Dudok Wonen samen met gemeenten en lokale energiecoöperaties. Zo ook met energiecoöperatie Wattnu. Op zaterdagmiddag 3 juni vierde Wattnu haar 10-jarig bestaan in het gemeentehuis van Gooise Meren. Jong en oud kon rekenen op een feestelijke en informatieve middag, die werd geopend door wethouder Barbara Boudewijnse.

“Meer dan 1.500 leden, dat is echt een applaus waard.” Met deze woorden heette wethouder Boudewijnse iedereen welkom. “Daarmee vieren we hier niet alleen jullie 10-jarig bestaan,” vervolgde zij, “maar ook een succes. De energietransitie gaat ons allemaal aan, niemand kan het alleen. We hebben alle partijen nodig om de energietransitie vorm te geven. De inzet van Wattnu is ontzettend belangrijk en dit 10-jarig bestaan is dan ook een prachtige mijlpaal om te vieren.”

Kraampjes
Door de hele ruimte konden inwoners van Gooise Meren bij verschillende kraampjes informatie ophalen, bijvoorbeeld over energie besparen en energie opwekken. Dudok Wonen was een van de drie aanwezige woningcorporaties. Huurders konden bij de corporaties terecht met vragen over slimmer omgaan met energie en de plannen voor het verduurzamen van hun woning. Verder waren verschillende partners van Wattnu en leveranciers aanwezig, zoals Warmtenet Muiderberg, Grootouders voor het klimaat en OM Nieuwe Energie.

Jong talent
Na de opening was er aandacht voor jong talent. Op verschillende middelbare scholen werkten jongeren de afgelopen weken aan een project. Vanuit de opdracht ‘Hoe kunnen we bestaande gebouwen duurzamer maken?’ bedachten eerste- en tweedeklassers innovatie oplossingen en werkten deze uit tot creatieve maquettes, te zien tijdens het Energiefestival. Zo was in het vestgingsmuseum het vochtprobleem aangepakt met een dubbel dak. In dat dak wordt water opgevangen en afgevoerd naar de gracht. Een waterrad en zonnepanelen in de gracht zorgen vervolgens voor energie. Ook was er de expositie van de wedstrijd 'Teken de toekomst', waar álle kinderen van Gooise Meren door Wattnu voor waren uitgenodigd om aan mee te doen.

Verschillende activiteiten
De rest van de middag werd gevuld met doorlopende activiteiten, waaronder speeddaten met Wattnu energiecoaches, knutselworkshops voor kinderen en een activiteitenparcours. In de Raadszaal konden bezoekers deelnemen aan inspiratiesessies met als thema’s ‘Je huis verduurzamen’ en ‘Een fossielvrije toekomst’. Aan het eind van de middag ondertekenden gemeente Gooise Meren en Wattnu een convenant, waarmee de samenwerking tussen partijen opnieuw bevestigd en verstevigd is.