Energy Event Hilversum: Veel tips om energie en geld te besparen

Energie besparen. Hoe dan? Een vraag die veel mensen stellen, of je nu in een koop- of huurwoning woont. Het was dan ook de centrale vraag op het Energie Event afgelopen zaterdag op de Groest in Hilversum. Het evenement werd georganiseerd door de lokale energiecoöperaties HilverZon en HET. In opdracht van de gemeente Hilversum geven zij inwoners gratis advies over energiebesparende maatregelen en het verkrijgen van gratis energiebesparende producten (zoals LED-lampen, tochtstrips en radiatorfolie). Dit wordt mogelijk gemaakt via RREW-subsidies van de Rijksoverheid.


Duurzaam bewonersgedrag
Dudok Wonen brengt energiebesparingsacties graag onder de aandacht bij haar huurders. Dat is nodig, want de komende jaren moeten we met elkaar het energieverbruik flink verminderen. “Dat kunnen we als woningcorporatie niet alleen”, vertelt Jane Chin-A-Fo, directeur en opdrachtgever Duurzaamheid van Dudok Wonen. “ We zijn al jaren bezig met het isoleren van onze woningen en daar gaan we de komende jaren ook mee door. Omdat de energieprijzen nu zo hard stijgen willen we ook versneld zonnepanelen aan kunnen bieden en elektrisch koken mogelijk maken. Hier ontwikkelen we momenteel beleid voor. Maar daarmee zijn we er niet. Het is echt belangrijk dat bewoners ook hun steentje gaan bijdragen. Alleen met elkaar lukt het om de impact op het milieu te verkleinen en te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Duurzaam gedrag hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Ook kleine maatregelen, zoals korter douchen of energiebesparende lampen, dragen hierin bij.”

Diverse acties in Hilversum en Gooise Meren
Naast het Energie Event zijn er diverse acties waaraan mensen kunnen meedoen.

  • Hilversum: in Hilversum verzorgen vrijwilligers van energiecoöperaties HET en HilverZon dit. Ze kunnen u ook helpen met het installeren van de energiebesparende producten in uw woning. Kijk voor diverse acties op hilversumbespaart.nl onder ‘Aanbod voor huurders’.
  • Gooise Meren: in Gooise Meren wordt dit gedaan door de vrijwilligers van energiecoöperatie Wattnu. Zij organiseren Buurt Energieklusdagen in diverse wijken en bezoeken (door ons vooraf ingelichte) bewoners met energiebesparende tips en producten. Kijk op wattnu.org/waardebon.

Dudok Wonen neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van wonen en verduurzamen. De visie van Dudok Wonen luidt: samen op pad naar een duurzame woningvoorraad in 2050. Om duurzaam bewonersgedrag te stimuleren heeft Dudok Wonen een Special Duurzaamheid gemaakt en werkt de corporatie samen de gemeente en lokale energiecorporaties. Zo worden bewoners op weg geholpen met het nemen van kleine en grotere maatregelen bij energie besparen, energiebewustwording en energieopwekking.