wonen in een VvE complex

Woont u in een appartementencomplex met koop of koop en huur? Dan is er altijd een Vereniging van Eigenaren (VvE). In sommige gevallen is een VvE ook van toepassing op grondgebonden woningen en/of parkeerplaatsen in een parkeergarage.

In de VvE maken de eigenaren samen afspraken over het gezamenlijk onderhoud. Bijvoorbeeld onderhoud van daken, riolering en gemeenschappelijke ruimtes. In een gebouw met koop en huur, vertegenwoordigen wij onze huurders binnen de VvE. Kopers worden automatisch lid van een VvE.

Veel gevraagd over wonen in een VvE complex

Ik woon in een complex met huurders en kopers. Wat doet Dudok Wonen als eigenaar van de huurwoningen?

Algemeen

Dudok Wonen vertegenwoordigt de huurders binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE). Wij denken mee over zaken zoals onderhoud en beheer van het gebouw en zorgen ervoor dat de afspraken in de VvE ook in jouw belang worden gemaakt.

Als eigenaar van de huurwoningen moet Dudok Wonen zich aan de regels houden zoals die binnen een complex met een Vereniging van Eigenaren gelden. Zo zijn Dudok Wonen en de overige eigenaren wettelijk verplicht om samen een besluit te nemen over het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw, zoals onderhoud aan: het schilderwerk; het dak van het gebouw; de lift; de buitendeuren. In de jaarlijkse ledenvergadering worden deze besluiten genomen. Dudok Wonen is aanwezig bij deze vergadering. De invloed in de Vereniging van Eigenaren is afhankelijk van het aantal appartementen waar wij eigenaar van zijn.

Wat betaal ik aan de VvE?

Algemeen

.

Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder?

Algemeen

.

Kan ik als huurder meedenken in de Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

In sommige gevallen kan dat. Neem gerust contact met ons op als je graag wilt meedenken, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Stuur bij interesse een mailtje naar vve@dudokwonen.nl.

Wat doet een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Een VvE zorgt voor het onderhoud en beheer van het gebouw. Denk aan de gemeenschappelijke ruimtes, daken, liften en andere voorzieningen. Zo blijft het gebouw goed onderhouden voor alle bewoners.

In een Vereniging van Eigenaren betalen alle eigenaren samen de kosten voor het onderhoud van de algemene ruimten en installaties. Een Vereniging van Eigenaren kan het onderhoud uitbesteden aan een professionele beheerder. De Vereniging van Eigenaren houdt minimaal één keer per jaar een ledenvergadering waar besluiten worden genomen. Dudok Wonen is samen met alle andere eigenaren bij deze vergadering aanwezig. Daarnaast heeft een Vereniging van Eigenaren een bestuur, waarin een aantal particuliere eigenaren zitten. Dudok Wonen kan bij uitzondering ook in het bestuur zitten. Het bestuur zorgt ervoor dat de genomen besluiten ook uitgevoerd worden.

Wat doet een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Een VvE neemt vooral beslissingen over:

  • Het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals:
    • Gemeenschappelijke ruimtes (entree, trappen)
    • De buitenkant (dak, gevel)
    • Gemeenschappelijke voorzieningen en installaties (standleidingen, lift, riolering, verwarming in gemeenschappelijke ruimtes)
  • Het schoonhouden van de gemeenschappelijke delen van het gebouw.
  • De omgang tussen bewoners. De VvE kan leefregels of een huishoudelijk reglement opstellen.
  • De hoogte van de VvE-bijdrage, die alle eigenaren moeten betalen voor onderhoud en andere kosten.

Veel VvE's schakelen een professionele beheerder in om deze zaken te regelen. De beheerder voert de besluiten van de VvE uit.

Wanneer ontstaat een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Een VvE ontstaat automatisch zodra er meerdere eigenaren zijn in een gebouw. Dit gebeurt dus bij complexen met koop- en huurwoningen, maar ook bij grondgebonden woningen en parkeergarages.

Dudok Wonen biedt de huurders van sommige appartementencomplexen de mogelijkheid om hun appartement te kopen. Vóórdat dat mogelijk is wordt het hele appartementencomplex op papier ‘gesplitst’. Hierbij wordt precies aangegeven wat de gemeenschappelijke delen van een gebouw zijn en wat niet.

Automatisch ontstaat er bij de splitsing een Vereniging voor Eigenaren (VvE). Op het moment dat Dudok Wonen binnen een appartementencomplex één appartement verkoopt zijn er twee eigenaren: de nieuwe particuliere eigenaar en Dudok Wonen. De VvE bestaat dan uit die twee eigenaren. Hoe meer appartementen verkocht worden, hoe meer eigenaren de VvE krijgt.
Gedurende de tijd dat er nog geen appartementen zijn verkocht is Dudok Wonen alleen eigenaar en neemt Dudok Wonen alleen beslissingen over het complex.

Moet ik als huurder betalen voor een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Nee, als huurder betaal je niet direct voor de VvE. De kosten voor het onderhoud van het gebouw betaalt Dudok Wonen als eigenaar van de huurwoningen. Wel betaal je de huurprijs en de servicekosten aan Dudok Wonen.

De eigenaren, dus de mensen die een appartement hebben gekocht, dragen wel een VvE bedrag af aan de VvE. Daaruit worden bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud, schoonmaken en tuinonderhoud betaald. Dudok Wonen draagt de door door jou betaalde servicekosten voor deze zaken af aan de VvE.

Wat verandert er voor mij als huurder als mijn wooncomplex een Vereniging van Eigenaren (VvE) wordt?

Algemeen

Je blijft gewoon huren van Dudok Wonen. Je huurcontract verandert niet en Dudok Wonen blijft je verhuurder. Wij blijven onze dienstverlening naar huurders op dezelfde manier voortzetten.

Dudok Wonen is je aanspreekpunt voor:

  • Reparatieverzoeken
  • Servicekosten
  • Huurprijs betalen
  • Onderhoud
  • Overlast

Sommige zaken moeten we binnen de VvE bespreken, omdat we niet meer alleen beslissen. We houden daarbij goed rekening met de belangen van de huurders en onze wettelijke verplichtingen.

Is er meer informatie over Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Lees hier de folder 'Veel gestelde vragen over VvE' waarin meer informatie staat over een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Wie een eengezinswoning koopt, koopt het eigendomsrecht daarvan. Bij een appartement koopt men geen eigendomsrecht, maar een appartementsrecht. Daarmee verkrijgt de koper het exclusieve gebruiksrecht van een deel van het gebouw. Daarnaast worden de appartementseigenaren gezamenlijk mede-eigenaar van het casco van het gebouw en de gemeenschappelijke delen, ruimten en installaties van het gebouw. De eigenaren zijn daar ook medeverantwoordelijk voor. Zij zullen gezamenlijk tot beslissingen moeten komen hierover. Dat doen ze binnen de VvE.