Verhuizen in coronatijd

De 26-jarige Manon woont sinds kort in een jongerenappartement in Bussum. Ze was al een tijd op zoek naar een eigen woonruimte. De afgelopen drie jaar woonde ze op kamers en deelde een appartement met drie huisgenoten. Ze was toe aan een plek voor haarzelf. Die behoefte werd sterker naarmate de coronacrisis langer duurde. Manon ging actief opzoek via Woningnet en in de particuliere sector. Tot haar verbazing kreeg Manon in oktober vorig jaar bericht van Dudok Wonen: ze stond als eerste op de lijst voor een jongerenappartement. Manon vertelt over hoe het allemaal is gegaan en wat de woning voor haar betekent.

Noodgedwongen in quarantaine

In eerste instantie woonde Manon naar tevredenheid met haar drie huisgenoten. De vier dames deelden een appartement in Hilversum en hadden elk hun eigen kamer. “Wel merkte ik na een paar jaar dat ik behoefte had aan meer ruimte voor mezelf,” vertelt ze. “Ik werkte ook al weer een paar jaar, dus het voelde als de juiste tijd voor een volgende stap. Bovendien hielden niet al mijn huisgenoten zich aan de coronamaatregelen. Op een goed punt moest ik daardoor zelf noodgedwongen in quarantaine. Daar baalde ik flink van en het maakte de nood hoger om een iets te vinden voor mijzelf.”

Jongerenappartementen

In de voorgaande jaren zocht Manon al naar een woning, onder andere via Woningnet en in de particuliere sector. “Maar iedere keer belandde ik op plaats 200 of hoger. Dat schoot dus niet echt op.” Vanwege de lastige situatie rondom de coronacrisis gaat Manon halverwege 2020 actiever op zoek. Ze ontdekt de zogenoemde jongerenappartementen. Dit zijn sociale huurwoningen die Dudok Wonen reserveert voor jongeren van 18 tot 26 jaar. “Omdat ik in november 26 jaar zou worden, moest ik wel haast maken. Ik schreef op meerdere woningen in. De procedure is dat je na de loting bericht krijgt over de plek waarop je ben uitgekomen. Tot mijn verbazing was dat na een zoveelste inschrijving ineens op de eerste plek. Vrijwel direct daarna ontving ik per mail een bericht van Dudok Wonen en kon ik de bezichtiging plannen.”

Bezichtiging in coronatijd

Vanwege de coronamaatregelen ontvangt Manon vooraf informatie over de aangepaste vorm van woningbezichtiging. Ze moet klachtenvrij zijn en niet in contact zijn geweest met mensen die ziek zijn of waren. “Gelukkig was alles in orde, want ik kon niet wachten om te gaan kijken. Tijdens de bezichtiging droegen de verhuurmakelaar en ik een mondkapje en gingen we apart van elkaar door de woning heen. Na mij waren nog twee geïnteresseerden. Die kwamen dus op een later moment, zodat we elkaar niet in de weg zouden lopen.”

Binnen drie weken de sleutel

Tijdens de bezichtiging krijgt Manon van de verhuurmakelaar een opgave van de spullen die ter overname zijn. Vrijwel direct na de bezichtiging gaat Manon op het aanbod in. Voor de spullen die Manon wil overnemen, neemt ze zelf contact op met de vorige bewoner. “Het ging allemaal heel voorspoedig. Een week na de bezichtiging kon ik de sleutel ophalen. Ook dat was bij het appartement. De verhuurmakelaar had een tablet bij zich en daarop kon ik alles ondertekenen. Drie weken later verhuisde ik. Hartstikke snel allemaal. En dat in deze coronatijd, echt heel fijn.”

Fijne plek

Aan de ene kant is Manon heel blij dat ze nu eindelijk een plek voor zichzelf heeft. “Ik heb bijvoorbeeld geen last meer van harde muziek of rondlopende huisgenoten. Aan de andere kant is het ook wel eens lastig, vanwege corona. Daardoor zit ik best vaak alleen. Toch probeer ik daar niet teveel over in te zitten. Mijn vrienden zoek ik online op en uiteindelijk gaat deze tijd ook weer voorbij. En dat zit ik hier gewoon ontzettend fijn in mijn eigen appartement.”