Stijgende gasprijzen

U heeft het vast al gehoord of gelezen: de aardgasprijs is flink gestegen.

Wat merkt u daarvan?
De energierekening wordt voor iedereen hoger. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden. Sommige mensen kunnen hierdoor in de financiële problemen raken.

Wat doet de overheid?
De overheid gaat de energiebelasting voor huishoudens in 2022 verlagen. Dit kan voor één huishouden gemiddeld €400 per jaar schelen. Daarnaast is er extra aandacht voor huishoudens met een laag inkomen of uitkering. Meer informatie hierover leest u hier.

Wat doet Dudok Wonen?
Dudok Wonen is al jaren bezig met het isoleren haar woningen. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat je warmte beter vasthoudt en je energievraag naar beneden kan. Het doel is om in 2030 alle woningen goed geïsoleerd te hebben. Daarnaast willen we vanaf 2022 huurders zonnepanelen aanbieden.

Wat kunt u zelf doen?
Door kleine maatregelen en zuinig gebruik kunt u iets doen tegen de stijgende energiekosten. Denk aan korter douchen, apparaten niet op stand-by laten staan of de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die u niet gebruikt.

In samenwerking met de gemeenten Gooise Meren en Hilversum en de plaatselijke energiecoöperaties helpen wij u graag met het geven van gratis advies over energiebesparende maatregelen en het verkrijgen van gratis energiebesparende producten (zoals LED-lampen, tochtstrips en radiatorfolie).  

In Hilversum verzorgen vrijwilligers van energiecoöperaties HET en HilverZon dit. Ze kunnen u ook helpen met het installeren van de energiebesparende producten in uw woning. Kijk voor diverse acties op hilversumbespaart.nl onder ‘Aanbod voor huurders’. In Gooise Meren wordt dit gedaan door de vrijwilligers van energiecoöperatie Wattnu. Zij organiseren Buurt Energieklusdagen in diverse wijken en bezoeken (door ons vooraf ingelichte) bewoners met energiebesparende tips en producten. Kijk op wattnu.org/waardebon.

Verder is het belangrijk dat u niet verrast wordt door de hogere kosten en aan het einde van het jaar een groot bedrag bij moet betalen. Neem daarom nu al contact op met uw energieleverancier om te overleggen of u uw rekening iets per maand kan verhogen. Als uw energierekening (stookkosten) in uw huurprijs verwerkt is, dan kunt u contact met ons opnemen om te kijken of het energiebedrag iets verhoogd kan worden.

Komt u in de problemen?
Neem dan contact op met uw energieleverancier. Meer informatie hierover vindt u bij ACM|Consuwijzer. Is uw financiële probleem breder dan alleen de energierekening? Dan kunt u voor advies terecht bij het Nibud. Ook op de site van gemeente Hilversum kunt u meer informatie vinden.