Praktische tips voor lagere energierekening

Buurt Energieklusdagen

“We proberen al zo min mogelijk energie te verbruiken, maar ik ga zeker kijken wat nog meer mogelijk is,” aldus Carla Welker, huurder bij Dudok Wonen. Carla woont in Naarden en was afgelopen zaterdag één van de bezoekers van de Buurt Energieklusdagen. Doel van de dagen was bewoners informeren over de relatief eenvoudige maatregelen die in een woning genomen kunnen worden om energie te besparen. Energiecoaches gaven antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Ook werden verschillende gratis producten uitgedeeld. Energieklussers stonden klaar om desgewenst te helpen bij het installeren van deze producten.

Wattnu
Bewoners van de Naardense wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven waren op woensdag 1 en zaterdag 4 september welkom op de Buurt Energieklusdagen. De organisatie was in handen van energievereniging Wattnu. Wattnu is er voor en door inwoners van de Gooise Meren en heeft als doel alle inwoners de mogelijkheid te geven om zelf duurzame stappen te zetten voor een schone toekomst. Tal van tips en adviezen werden gegeven en bezoekers konden gratis producten krijgen, waaronder ledlampen en radiatorfolie.

Eyeopener
Naast aandacht voor de gratis producten was er ook vraag naar de energiedisplay. Dit handige apparaat laat zien hoe het dagelijkse energieverbruik is opgebouwd. Volgens Miel Janssen, coördinator van Wattnu, is het apparaat voor mensen een eyeopener. “Dat krijgen we terug van de eerste mensen die het hebben gebruikt. Het apparaat geeft namelijk goed inzicht in het gas- en elektraverbruik. Ook verborgen verbruik komt aan het licht, zoals de vrieskist in de kelder.” De display wordt een maand uitgeleend, aangesloten op een slimme meter, en laat vervolgens precies zien hoe het dagelijkse energieverbruik is opgebouwd. Dat zijn de zogenaamde hazen, schildpadden en kameleons. Miel licht toe: “Hazen zijn de snelle verbruikers, zoals een wasmachine. Kameleons zie je niet, denk aan de vrieskist in de berging. En de schildpad gaat langzaam, maar wel lang door, zoals apparatuur op standby.” Een energiedisplay in bruikleen kan worden aangevraagd via www.wattnu.org/aanmelden/aanvragen-energiedisplay/.

Handige overzicht met tips
Bewoner Carla Welker wilde afgelopen zaterdag weten wat ze nog meer in huis kan doen. Ze doet namelijk al het nodige, vertelt ze: “We hebben bijvoorbeeld zo min mogelijk apparaten in huis, geen vaatwasser of droger. En de verwarming, die nooit hoog staat, gaat alleen aan in kamers die we ook echt gebruiken.” Carla probeert samen met haar man het energieverbruik al een aantal jaar naar beneden te krijgen. Met succes, weet ze dankzij de slimme energiemeter die sinds een jaar in de woning hangt. “Vanuit die meter krijgen we iedere maand een rapport. Het is een mooie manier om inzicht te krijgen in je verbruik. Dat vinden we belangrijk vanwege de kosten, maar ook voor het milieu.” Op de vraag wat ze nog meer in huis denkt te gaan doen, antwoordde Carla dat ze het nog niet precies weet: “Maar we gaan daarvoor zeker het handige overzicht met tips bekijken dat we zaterdag kregen.”

 Samenwerking
Namens Dudok Wonen was ook directeur Jane Chin-A-Fo aanwezig. De woningcorporatie is de komende jaren druk bezig met het verduurzamen van haar woningen. Door goed te isoleren kan het energieverbruik omlaag gaan. Tegelijkertijd zijn er ook inspanningen van bewoners nodig, vertelt Jane: “We kunnen niet alle woningen in een keer isoleren. Gelukkig kunnen bewoners ook zelf met eenvoudige maatregelen besparen op hun energierekening. Het is een opgave die we met elkaar moeten aanpakken: overheid, industrie, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bewoners. We zijn hier nu in Naarden, maar ook in de Hilversum werken we als woningcorporatie nauw samen met de gemeente en energieverenigingen om duurzaam gedrag bij onze bewoners te stimuleren.”

Duurzaam bewonersgedrag
Een goed geïsoleerde woning is een voorwaarde om tot een lager energieverbruik te komen. Dudok Wonen isoleert daarom de komende jaren haar woningen. Echter, om de energierekening omlaag te krijgen, is meer nodig. Bijna de helft daarvan wordt namelijk bepaald door het verbruik ín de woningen. Bewoners spelen dan ook een cruciale rol in het verlagen van het energieverbruik. De inzet van energieverenigingen helpt bewoners daarbij. Energiecoaches kunnen bijvoorbeeld helpen met inzicht, via energiemeters, of met advies over kleine maatregelen zoals een waterbesparende douchekop.

Dudok Wonen neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van wonen en verduurzamen. De visie van Dudok Wonen luidt: samen op pad naar een duurzame woningvoorraad in 2050. Om duurzaam bewonersgedrag te stimuleren heeft Dudok Wonen een Special Duurzaamheid gemaakt en werkt Dudok Wonen samen met Wattnu. Ook in andere gemeenten, waaronder Hilversum, worden in samenwerking met de gemeente en energieverenigingen acties opgezet om bewoners op weg te helpen met maatregelen bij energie besparen, energiebewustwording en energieopwekking.