KidsCleanUpDay Betje Wolfflaan Bussum

Zaterdag 21 november was de Kids Cleanup Day op de Betje Wolfflaan in Bussum. In totaal kwamen er ongeveer 30 kinderen op af. Bewapend met grijpers, handschoenen en vuilniszakken gingen de kinderen op jacht naar zwerfafval rondom de vier flatgebouwen op de Betje Wolfflaan. Versa Welzijn, Gooise Meren 100% Zwerfvuilvrij en Dudok Wonen bundelden hun krachten om de actie -voor kinderen tussen 4 en 11 jaar- op te zetten. Meer dan 10 gevulde vuilniszakken en heel veel sigarettenpeuken was de opbrengst.

Dieren eten het afval

Versa Welzijn, Gooise Meren 100% Zwerfvuil Vrij en Dudok Wonen organiseerden de 'Corona proof' Cleanup Day met de kinderen van de vier flats op de Betje Wolfflaan in Bussum. Om de kinderen nog enthousiaster te maken werden mooie prijzen in het vooruitzicht gesteld. Wie komt terug met het meest gekke, grote, blingbling, grappige, zware, kleine of herbruikbare afval? De kinderen werden welkom geheten door Nicole Wendt van Versa Welzijn en wethouder Barbara Boudewijnse. Boudewijnse benadrukte het belang van de actie: “Jullie zullen zien hoeveel afval er zwerft op straat. Het is hartstikke belangrijk dat we dat opruimen. Daarmee voorkomen we bijvoorbeeld dat dieren het opeten.”

Op jacht naar afval

Dat was voldoende boodschap voor de kinderen om op pad te gaan. In groepjes van vijf en een begeleider gingen ze op pad. Voor het opruimen kreeg ieder groepje grijpers, handschoenen, boterhamzakjes voor de sigarettenpeuken en vuilniszakken mee. Enthousiast kwamen de kinderen na 45 minuten terug. De opbrengst mocht er zijn! Van oude kapotte fietsen en hengsels tot verfblikken en een koffer. In totaal werden ruim 10 vuilniszakken met afval gevuld en héél veel boterhamzakjes met sigaretpeuken. “Ik heb gewoon een stinkende sok en een speelgoedauto gevonden”, vertelt de 8-jarige Aswin. “En ik mega veel peuken!”, vult de 9-jarige Marwa hem aan. “Niet normaal hoor, zoveel. En besef, dit is nog niet eens een kwart van wat er allemaal ligt aan peuken.” Ook de 8-jarige Chris was verbaasd over wat hij allemaal vond: “Ik denk dat ik na vandaag niet meer zomaar iets op straat weggooi.”

Mooie prijzen

Na een korte pauze met wat limonade en popcorn werd het tijd om de prijzen voor het afval uit te reiken. Zes winnaars gingen naar huis met een mooie afvalgrijper, waaronder die voor het grootste afval (een oude fiets), het zwaarste (een vloerkleed), het gekste (een stenen nijlpaardje) en het meest bling-bling (een ring). De gouden grijper werd gewonnen door een 8-jarige buurtbewoner die geraden had hoeveel afval een gezin per jaar heeft: maar liefst 314 kilo.

Buurtgebonden zwerfvuil opruimactie

Dudok Wonen verhuurt zo'n 7.500 woningen, kamers en bedrijfsruimtes in Gooise Meren en wil ook graag maatschappelijk bijdragen door een prettige leefomgeving te creëren. Ilse Dassen, initiatiefnemer van de actie en medewerker Woonzaken van Dudok Wonen zocht voor de actie contact met Nicole van Versa Welzijn, die eerder een soortgelijke actie organiseerde samen met Gooise Meren. “De Betje Wolfflaan Kids Cleanup is de eerste buurtgebonden zwerfvuil opruimactie met als doel saamhorigheid en een fijne leefomgeving te bevorderen”, licht Ilse toe. “Binnenkort worden er in ieder complex twee grijpers opgehangen. Hoe mooi zou het zijn als de ruimte rondom de gebouwen regelmatig wordt opgeruimd door betrokken flatbewoners en kinderen die het ook gewoon fijn vinden om in een schone buurt thuis te komen.”