Interne doorgroeimogelijkheden bij Dudok Wonen: "Klein is geen excuus"

Interview met HRM-adviseur Annemieke Bos

In een kleinere organisatie is interne groei soms lastig te realiseren. Simpelweg doordat er minder functies beschikbaar zijn. Toch is volgens Annemieke Bos, HRM-adviseur bij Dudok Wonen, ‘klein geen excuus’. Annemieke ziet juist veel mogelijkheden. In een interview vroegen we haar hoe Dudok Wonen persoonlijke ontwikkeling stimuleert en wat de mogelijkheden zijn.

Persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen anders. Wat versta jij eronder?

Voor mij betekent ontwikkelen dat je groeit in datgene waarvan je energie krijgt. Dat kan de lucht in zijn en hoger op komen. Maar het kan ook betekenen dat je je ontwikkelt tot bijvoorbeeld generalist of expert in je vakgebied. Het draait om het beste uit jezelf halen en die waarde toevoegen aan jezelf en de organisatie. Dat kan overal. Bij Dudok Wonen vinden we het heel belangrijk dat je doet waar je blij van wordt. Dat is voor iedereen fijn: voor de medewerker, maar zeker ook de klant.

Hoe stimuleert Dudok Wonen die persoonlijke ontwikkeling?

Dat doen we op verschillende manieren. Aan de ene kant zit het in ons dna en begint het bij de selectie. We vinden het belangrijk dat er een zekere mate van ambitie is. Ambitie in de vorm van nieuwsgierigheid en verder kijken dan je eigen tuintje. Verder hebben we een tijd geleden afscheid genomen van de traditionele beoordelingscyclus en we starten binnenkort met het goede werkgesprek. Daarin draait het erom dat je kijkt naar je werkvermogen en hoe je dat zo goed mogelijk houdt. Negen van de tien keer is dat doen waar je goed in bent en energie van krijgt. In het goede werkgesprek bevragen we dat met elkaar. Ook dagen we daarmee iedereen uit om verder te kijken dan de eigen rol.

Dat klinkt creatief. Hoe doe je dat, de mensen uitdagen?

Dat is soms niet makkelijk. We krijgen ook wel eens terug dat mensen niet willen ontwikkelen. Vaak heeft dat te maken met het beeld dat mensen van ontwikkelen hebben. Uren naar school of maanden bezig zijn. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Persoonlijke ontwikkeling kan ook betekenen dat je een halve dag meeloopt met je collega, omdat je nieuwsgierig bent naar een bepaald proces. Of dat je een interne klantreis maakt. Ontwikkelen heeft zoveel gradaties. Als organisatie denken we niet alleen in loopbaanpaden; we vinden het belangrijker dat alle mensen nieuwsgierig blijven en het beste uit zichzelf blijven halen.

Wat biedt Dudok Wonen allemaal als het gaat om ‘het beste uit jezelf te halen’?

Onze inzet is erop gericht dat iedereen in beweging blijft en nadenkt over een volgende stap. Dat kan zowel horizontaal als verticaal zijn. We geven de ruimte en faciliteiten om te onderzoeken waar je energie van krijgt. Zo bieden we stagemogelijkheden aan via KlIMMR. Dit is een samenwerkingsverband in de regio Utrecht dat Dudok Wonen samen met andere HR-professionals heeft opgericht en is gericht op leren en ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld met een loopbaanadviseur een Sterke Punten Gesprek aangaan, waarmee je in beeld krijgt waarin je goed bent en waarop je wilt doorgroeien. Ook kun je via KlIMMR stage lopen bij collega-corporaties of je wordt voor een bepaalde periode gedetacheerd. Allemaal mogelijkheden om meerdere facetten van je werk te bekijken en daarvan te leren.

We hebben ook iets gehoord over de talententrein. Wat is dat precies?

Dat hebben we een paar jaar geleden opgericht. In de talententrein schuiven we letterlijk met collega’s in functies. Heel recent hadden we bijvoorbeeld een openstaande managementfunctie. We besloten hiervoor niet extern in te huren, maar intern een trein op gang te laten komen. Een collega-manager neemt deze functie nu tijdelijk waar en haar functie wordt weer door twee andere collega’s waargenomen. Zo krijgen ze allemaal de mogelijkheid zich te ontwikkelen, te groeien en te proeven aan iets nieuws en aan een ander perspectief. Ik kan eerlijk zeggen dat alle collega’s die tot nu toe hebben deelgenomen aan een talententrein zijn doorgegroeid naar een nieuwe rol binnen en soms ook buiten Dudok Wonen. Dat vind ik ontzettend mooi. We proberen altijd interne doorgroei te realiseren en daarin slagen we gewoon echt goed.

Kun je met elke ambitie terecht bij Dudok Wonen?

Daar ben ik eerlijk in: nee, niet altijd. Maar dat geeft niet. Stel dat je de ambitie hebt om manager te worden. Dan kun je heel goed binnen de organisatie aan die ontwikkeling werken. Dat zullen we volop stimuleren. Alleen kan het wel zo zijn dat als je eenmaal zover bent, er dan geen functie beschikbaar voor je is en dat je kiest de organisatie te verlaten. Dat risico is er altijd in een kleiner bedrijf. Maar dat belemmert absoluut niet de ontwikkelmogelijkheden. Uiteindelijk zijn we toch allemaal passanten van elkaar en er komt een tijd dat je bijvoorbeeld door ambitie uit elkaar gaat. Dan is het toch het beste om, in de tijd die je met elkaar bent, het beste eruit te halen?

Tot slot: wat heb je te zeggen tegen iedereen die zoekt naar een baan met ontwikkelmogelijkheden?

Kom juist dan werken bij een kleinere woningcorporatie zoals Dudok Wonen. Je functie en aandachtsgebied is bij ons veel breder dan bij een grotere corporatie. Op inhoud bieden we hetzelfde aan, maar doordat we kleiner zijn is er minder specialisme en kun je je breder oriënteren. Je krijgt alle ruimte om te ontwikkelen en experimenteren. Ik roep vaak: je hebt bij ons een garantie tot ontwikkelen. Dat betekent natuurlijk wel dat je het zelf moet doen en kansen moet pakken. Als je dat doet, dan is zoveel mogelijk.