Intentieovereenkomst met stichting WISjH: speciale jongeren krijgen woonruimte in Nieuw Zuid

Dudok Wonen en Stichting WISjH hebben op donderdag 7 januari 2021 de intentie tot verdere samenwerking uitgesproken. Elise Zomer en Mathijs Smit (bestuursleden stichting WISjH) en Robert Jan Sliep (directeur Woonbedrijf Dudok Wonen) ondertekenden daarvoor een intentieovereenkomst. Al enkele jaren zijn partijen met elkaar in gesprek in een zoektocht naar woonruimte voor jongeren met een beperking. Die plek is gevonden in de wijk Nieuw Zuid in Hilversum. Mathijs Smit en Elise Zomer (bestuursleden stichting WISjH) en Robert Jan Sliep (directeur Woonbedrijf Dudok Wonen)

WISjH staat voor Woon Initiatief Speciale jongeren Hilversum. Het doel van de stichting is om jongvolwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking te begeleiden in het wonen en werken en hen hierbij passende zorg te bieden. De Stichting vertegenwoordigt een ouderinitiatief en werkt actief samen met Dudok Wonen en zorgverlener Amerpoort om een passende woon- en leefomgeving te realiseren.

Samenwerking

Met Nieuw Zuid realiseert Dudok Wonen een levendige wijk waar jong en oud comfortabel woont in nieuwe, ruime appartementen dichtbij alle voorzieningen. In het middengebied van de wijk zijn twee gebouwen voorzien met daarin ruim 100 sociale huurwoningen. Robert Jan benadrukt dat het om reguliere sociale huurwoningen gaat: “We gaan dus geen zorgappartementen bouwen voor WISjH. Het gaat om normale huurwoningen met een oppervlakte van 45 tot 50 m2 en voorzieningen zoals een eigen badkamer en keuken.”

Commitment

Met de ondertekening committeren Dudok Wonen en WISjH zich aan de verdere ontwikkeling en planvorming. Dudok Wonen ziet in WISjH een betrouwbare partij om gezamenlijk invulling te geven aan de ambitie om van Nieuw Zuid een duurzame en fijne wijk te maken. Robert Jan: “Er is vanuit de stichting een enorme deskundigheid en betrokkenheid in relatie tot de wijk. We hebben voor ogen dat de nieuwe bewoners straks een bijdrage gaan leveren in de wijk, bijvoorbeeld in de sociale contacten met ouderen of een functie in het Grand Café Nieuw Zuid. Met Nieuw Zuid willen we echt iets speciaals maken en daar horen deze nieuwe bewoners gewoon bij.”

Midden in de samenleving

Matthijs sluit zich hierbij aan: “Onze jongeren hebben voldoende vaardigheden waarmee ze goed in de maatschappij kunnen functioneren. Tegelijkertijd hebben ze net wat meer voorzieningen nodig, zoals zorg en begeleiding. Dan is het handig wanneer ze als kleinschalige groep bij elkaar wonen. Natuurlijk willen we niet dat ze zijn weggestopt. We willen graag dat onze jongeren in een omgeving wonen tussen de mensen en bedrijvigheid in, waarin ze zelfstandig mobiel kunnen zijn. In Nieuw Zuid kunnen ze allerlei taken vervullen, zoals ouderen helpen, werken in het Grand Café en de groenvoorziening. Het is mooi om te zien dat Dudok Wonen daar net zo over denkt.”

Planning

Het komende half jaar hopen Dudok Wonen en WISjH te komen tot een nadere uitwerking van het plan en de huurovereenkomst. Die uitwerking wordt vervolgens meegenomen in de totale ontwikkeling van Nieuw Zuid. Halverwege 2021 gaat daarvoor het vergunningstraject van start. Vooralsnog wordt uitgegaan van een start bouw eind 2021. Dat betekent dat de eerste bewoners van stichting WISjH naar verwachting eind 2023 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning.