Inspraak Huurders Belangen Vereniging bij raadscommissie Spoorzone

Huurders Belangen Vereniging (HBV) heeft op 16 juni ingesproken tijdens de raadscommissie over de Spoorzone. De tekst voorgelezen door Willy Nijboer staat hieronder.

Goedenavond,

Ik ben Willy Nijboer, secretaris van de huurdersbelangenvereniging van Dudok Wonen.

In april hadden NRC en RTLZ speciale aandacht voor de woningnood in Nederland.
Wij werden depressief van hun cijfers:

  • er zijn op dit moment meer dan 315.000 woningzoekenden;
  • in 2019 zijn er 71.000 woningen opgeleverd en 10.000 gesloopt;
  • uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in de afgelopen 10 jaar het aantal daklozen verdubbeld is naar 40.000. Dat zijn mensen tussen de 18 en 65 jaar die op straat wonen. Om u een beeld te geven: dan zou bijna de hele gemeente Huizen op straat wonen.
  • de grootste groep woningzoekenden zijn jongeren tussen de 18 en 30. Zij moeten noodgedwongen langer bij hun ouders blijven wonen. En als dat niet lukt, op de bank bij vrienden slapen of een huis met anderen delen. Dat is leuk als je student bent, maar niet meer op je dertigste;
  • Hart voor Hilversum berekende in 2015 dat een starter in Hilversum 4 jaar op een sociale huurwoning moet wachten. Voor doorstromers was dat toen 14 jaar. Op de site van het Noord-Hollands Nieuws stond begin 2019 dat er 36.000 woningzoekenden in het Gooi waren. Op 16 juni 2020 werden er op Woningnet 11 sociale huurwoningen in de Gooi- en Vechtstreek aangeboden;
  • er is ook een tekort aan middenhuurwoningen. Dat zijn woningen met een huur tussen de 737 en ruwweg 1000 euro per maand, voor mensen met een inkomen tussen de 39 en 50.000 euro per jaar. Op 16 juni 2020 stonden er 4 middenhuurwoningen op Woningnet Gooi- en Vechtstreek.
  • middeninkomens kunnen een woning tot max 2 ton financieren. Ik heb begrepen dat er op 15 juni 2020 9 woningen onder de 2 ton in Hilversum te koop stonden;
  • en een bizar hoogtepunt uit alle cijfers: in Amsterdam stond vorige maand een kamer van 10 m2 te koop voor 125.000 euro.

René Froger zong het al "Een eigen huis, een plek onder de zon…"

Als huurdersorganisatie vinden we dat er snel en veel gebouwd moet worden in Hilversum. Misschien ook oplossingsgerichter? Wij willen een oproep doen aan de gemeente om sommige van haar bestemmingsplannen voor bouwlocaties voor een periode van 10 tot 15 jaar aan te passen, dus niet voor 'de eeuwigheid', zodat er snel tijdelijke woningen kunnen worden neergezet. Die plek onder de zon voor jongeren, starters of bijvoorbeeld gescheiden ouders met kinderen.

Hart voor Hilversum had in 2015 al berekend dat doorstromers 14 jaar op de wachtlijst stonden voor een andere sociale huurwoning. Ook nu is doorstroming hét toverwoord.

In het ideale geval ziet een verhuisketen er bijvoorbeeld zo uit: een alleenstaande 65-plusser in een grote eengezinswoning, verhuist naar een 3-kamerappartement. Waarom 3 kamers? Omdat er dan ook een kamertje is waar bijvoorbeeld de kleinzoon van 17 kan blijven slapen. Die eengezinswoning gaat naar een gezin met kinderen en hun vrijkomende sociale huurwoning gaat naar een starter. Maar de woningen om naar door te stromen zijn er niet. Zeker niet voor iemand met een middeninkomen en kinderen. Voor hen wordt op dit moment weinig gebouwd. Projectontwikkelaars investeren niet in woningen met een huur onder de 1000 euro; dat is voor hen niet rendabel.

De kern-business van woningcorporaties is sinds 2015 het duurzaam bouwen en beheren van de sociale woningvoorraad. Minister Ollongren wil graag dat woningcorporaties ook voor de middenhuur gaan bouwen, maar zij heeft dat nog niet verankert in wetgeving.
De gemeente Hilversum houdt vast aan alleen de kern-business van woningcorporaties.
Daarvan zijn niet alleen die groepen de dupe die we sinds drie maanden cruciale beroepen zijn gaan noemen. Maar als die leraren, verpleegkundigen, de brandweermensen en politieagenten en de jongeren en-masse naar Amsterdam Noord verhuizen, dan krijgen we hier niet alleen een tekort aan "cruciale beroepen" en aan gemengde wijken, maar zal ook de middenstand uit Hilversum vertrekken. Dan is Hilversum nog steeds een groen Tuindorp, maar nu vol bejaarden in villa's en Vogelaarwijken.

Mijn vraag aan u: zou u van dat Hilversum dan nog lid van de gemeenteraad willen zijn?