“Huren onder voorwaarden” geeft kwetsbare bewoners een kans

Steeds vaker signaleren we woonproblemen van kwetsbare bewoners, verward gedrag, of vervuiling. Regelmatig is er ook sprake van ernstige overlast. Toch zien wij mogelijkheden om deze kwetsbare doelgroep een kans te bieden op zelfstandig wonen.

Na een crisis is woonruimte vinden bijna onmogelijk

Stel, je hebt een moeilijke periode achter de rug, je had last van verwardheid of je komt net na een crisis uit een GGZ-instelling. Dan is woonruimte vinden bijna onmogelijk. Angelique Josefa, Manager Woonzaken bij Dudok Wonen, trekt zich dit erg aan. ‘Niet alleen door de lange wachtrijen, maar ook door het woonverleden vinden deze mensen geen woonruimte. Want vaak zijn ze eerder uit een woning gezet en hebben ze schulden. Wij zetten ons daarom al jaren voor deze doelgroep in’, vertelt ze.

'We doen een beroep op wat mensen wel kunnen in plaats van wat niet kan'

Huren onder voorwaarden

‘Ruim tien jaar geleden deden we dat al met het “Tweede Kansbeleid” en sinds een aantal jaar experimenteren we samen met zorginstellingen met pilots. Inmiddels werken we samen met de gemeente Hilversum en Gooise Meren, met Kwintes (voorheen RIBW - Regionale Instelling voor Begeleid Wonen) en met andere woningcorporaties en zorginstellingen onder de naam “Huren onder voorwaarden”. Ons doel is kwetsbare mensen huisvesten en niet dakloos maken. Deze mensen bieden we kansen om weer zelfstandig te wonen maar met bepaalde voorwaarden met betrekking tot gedrag en goed huurderschap. Vaak zit er ook een zorgcontract aan vast waar afspraken voor woonbegeleiding in vastgelegd zijn en is er een bewindvoerder. We doen een beroep op wat mensen wel kunnen in plaats van wat niet kan. En we bieden hierbij een beetje hulp, begeleiding en gebruik van eigen kracht’, aldus Josefa. Tot nu toe gaat het om zo’n tien inwoners per jaar.