Hoe herken je een hennepkwekerij?

Hoe herken je een hennepkwekerij? Waar moet je op letten als je een mogelijke hennepkwekerij binnentreedt? Welke gevaren zijn er? Op al deze vragen kreeg een groot deel van onze collega’s vorige week antwoord tijdens de training van Bureau Drugszaken.

‘Verhuurmakelaars, medewerkers Woonzaken en collega’s van Dagelijks onderhoud zijn onze ogen en oren. Zij komen in de wijk en bij bewoners thuis. Het is belangrijk dat deze collega’s zich bewust zijn van de signalen die op een hennepkwekerij wijzen. Tijdens deze training hebben ze handvatten gekregen waar ze op moeten letten en wat mogelijk op een verdachte situatie wijst’, legt Martin Hordijk, medewerker Incasso en Woonfraude bij Dudok Wonen, uit.

Interactief

Bureau Drugszaken maakt bij hun training gebruik van een gesimuleerde hennepkwekerij in containers. Dat maakt de training heel interactief en collega’s konden ter plekke ervaren wat de gevaren zijn in een hennepkwekerij (deur onder stroom, auw!). ‘In het kader van kennisdeling waren collega’s van woningcorporaties Het Gooi en Omstreken, de Alliantie en Stadgenoot op onze uitnodiging ook aanwezig’, vertelt Martin.

Vermoeden? Meld het!

Signalen die op een mogelijke hennepkwekerij wijzen zijn bijvoorbeeld ramen en gordijnen die altijd dicht zijn, stank en veel nachtelijk bezoek. Een hennepkwekerij levert direct gevaar op voor de buren. Zo kan door verkeerd en veel gebruik van elektriciteit kortsluiting en brand ontstaan. ‘Het is belangrijk dat iedereen die een hennepkwekerij vermoedt dit altijd meldt. Bewoners van Dudok Wonen kunnen dit doen via woonfraude@dudokwonen.nl’, laat Martin weten.