"Gezondheid gaat voor duurzaamheid"

Interview met projectleider duurzaamheid Wouter Weijer

Duurzaamheid is belangrijk. Dat vinden veel mensen en zeker Wouter Weijer.  Wouter is projectleider Duurzaamheid bij Dudok Wonen en al jarenlang bezig met het verduurzamen van woningen. Ondanks de coronacrisis gaan de werkzaamheden gewoon door, alleen wel anders en daardoor langzamer. Wouter vertelt:  “De gezondheid van bewoners en werknemers staat immers voorop.”

Veel oudere bewoners

“Het is wel een beetje dubbel”, zegt Wouter Weijer, als we hem vragen naar zijn werk op dit moment. De corporatie werkt hard aan de verduurzamingsopgave. De totale opgave is een energieneutrale woningvoorraad in 2050. Onderdeel daarvan is bestaande woningen isoleren. “Dat doen we van binnenuit. We isoleren de gevels, daken en vloeren. Ook doen we iets aan het ventilatiesysteem, zodat er na de isolatie nog voldoende frisse lucht in de woning is. Concreet betekent het dat we veel op zolders aan het werk zijn, maar soms ook in andere delen van het huis.” Veel van de woningen die op dit moment worden verduurzaamd, worden bewoond door ouderen. “En ouderen zijn in de coronacrisis natuurlijk wel een risicogroep. Als Dudok Wonen vinden we de duurzaamheidsopgave belangrijk, want het is onderdeel van een groter geheel: we willen bewust omgaan met onze aarde. Maar de gezondheid van de bewoners is natuurlijk belangrijker.”

Minder mensen en geen kopje koffie

Er zijn tal van maatregelen genomen om het werk te laten doorgaan. De aannemer komt bijvoorbeeld met maximaal twee werknemers in de woning. “Voorheen waren er soms zes mensen tegelijkertijd aan het werk. Dat kan nu niet, want dan kunnen we nooit de richtlijnen in acht nemen.” Daarmee doelt Wouter op het protocol ‘Samen veilig doorwerken’, waarbij het uitgangspunt de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM zijn: anderhalve meter afstand, handen wassen en geen contact als iemand zich niet helemaal goed voelt. “Ik heb dagelijks contact met onze aannemers en we zeggen ook echt tegen de bewoners: als u ook maar een beetje twijfelt over uw eigen gezondheid, dan komen wij niet. Hetzelfde geldt voor onze uitvoerende werknemers: alleen mensen die helemaal fit en gezond zijn, gaan aan het werk. Die gezondheidscheck doen we elke dag. Bij twijfel staken we het werk of stellen we het uit. Bewoners worden van te voren per brief geïnformeerd over alle extra veiligheidsmaatregelen. Daarin staat ook dat ze geen koffie hoeven aan te bieden. De mannen werden wel eens flink in de watten gelegd door onze bewoners. Dat mag nu niet. Iedereen neemt eigen eten en drinken mee. Hoe ongezellig wij en sommige bewoners dat ook vinden.”

Geen verplichting

De coronacrisis heeft behoorlijk wat gevolgen voor de planning van de duurzaamheidsopgave van Dudok Wonen. “Eenvoudig gezegd worden de woningen langzamer verduurzaamd.” Wouter vindt het lastig, want hij zet zich al lange tijd in voor duurzaamheid bij de corporatie. Toch snapt hij het heel goed: “Veel oudere inwoners zeggen dat ze het niet kunnen rijmen dat hun eigen kleinkinderen niet op bezoek mogen komen, maar een aannemer wel. Dat is natuurlijk ook lastig te begrijpen. We gaan hier dan ook respectvol mee om. We leggen uit dat we geen enkel risico nemen en ons volledig houden aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM. We bieden bewoners ook een tijdelijke andere verblijfplaats aan, zoals een hotel. Maar ik snap het ook heel goed als ze dit te veel gedoe vinden. Dit is slechts een extra aanbod om de verduurzamingswerkzaamheden toch door te kunnen laten gaan. Natuurlijk is niemand verplicht om ons aan het werk te laten in de woning. Als het voor een bewoner niet goed voelt, dan stellen we het uit. Simpel zat.”