Gevoel van vrijheid voor bewoners Amaris in Nieuw Zuid Hilversum

Vaccinatie Amaris Zorggroep afgerond

vaccinatie Amaris Zorggroep

 

Corrie de Leeuw woont bijna twee jaar in het nieuwe gebouw Rubina in de wijk Nieuw Zuid. Amaris Zorggroep verleent hier 24-uurs zorg. Onlangs kreeg Corrie, samen met alle andere bewoners, de tweede vaccinatie tegen het coronavirus. Wij spraken Corrie en locatiemanager Ilona Valenkamp. Hoe hebben zij de afgelopen periode ervaren en hoe kijken ze naar de toekomst?Met een positieve en nuchtere houding blikt Corrie terug op het afgelopen jaar. “Om eerlijk te zijn was vooral de komst hier naartoe, twee jaar geleden, heel zwaar. Je moet alles achterlaten. Het afgelopen jaar en de toestanden rondom corona, dat was natuurlijk ook erg. Maar wat kun je ermee? Je moet er wat van maken.”

‘Heftiger dan heftig’

Ilona blikt ook terug. Voor haar en het team zorgmedewerkers was het afgelopen jaar, zoals ze zelf zegt, heftiger dan heftig. “Vooral in de eerste golf waren er bijvoorbeeld grote zorgen en angsten rondom de tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Gelukkig kwam het niet zover, we hadden steeds voldoende materiaal. Verder moesten we het wiel helemaal uitvinden. Van medische zorg en mentale gezondheid tot het draaiende houden van onze eigen organisatie. Na de zomer speelden dat soort dingen niet, maar de zorgen rondom de gezondheid van onze cliënten en medewerkers bleven.”

Heel blij met de vaccinatie

“We zijn dan ook echt ontzettend blij dat iedereen is gevaccineerd,” vervolgt Ilona. “Mensen hebben zich zo angstig en eenzaam gevoeld. Eén bezoeker per dag is gewoon echt niet veel. Nu iedereen een prik heeft gehad, hopen we op kleine stapjes vooruit. Zodat onze bewoners meer familie en andere dierbaren kunnen zien.” Corrie omschrijft de vaccinatie als een verworven gevoel van vrijheid: “We kunnen weer wat meer. Naar de supermarkt of even iets anders doen buiten. Ook hier in Rubina voelt het veiliger om met elkaar om te gaan. Ik woonde hier sowieso al heel fijn en dat wordt allemaal maar weer beter.”

Huiskamers

Net als Corrie is ook Ilona blij met de nieuwe gebouwen Alba en Rubina in de wijk Nieuw Zuid. “Op de vorige locatie hadden we één grote eetzaal en konden bewoners aanschuiven. Nu heeft iedere etage een eigen huiskamer en keuken waar gekookt, gegeten en gepraat wordt. Als sociaal component is dat heel waardevol geweest in het afgelopen jaar. Vooral in Alba is dat fijn, waar mensen met dementie elkaar veel ontmoeten in de huiskamers. En ook in Rubina is het een prettige plek waar bewoners elkaar treffen.”

Stapjes van hoop

Ondanks de goede contacten met de medebewoners in Rubina mist Corrie haar familie. Ze kijkt uit naar een bezoek aan Den Helder, waar ze vandaan komt: “Ik zou wel heel graag een dagje naar mijn zoon willen. Maar die zegt steeds: mam, ik moet eerst gevaccineerd zijn. Dat is natuurlijk ook zo. Dat ik zelf ben gevaccineerd is heel fijn en ik hoop dat de rest ook snel aan de beurt is.” Ilona snapt dat. Ze ziet de vaccinatie als een voorzichtige eerste stap, waarna het wachten is op verdere versoepelingen. De vaccinatie is gevierd, grote veranderingen ervaart ze nog niet. “Dat kan ook niet, want dit is pas het begin. Wij hopen binnenkort af te zijn van het benauwde FFP2 mondkapje en terug te kunnen naar het chirurgische mondkapje. Daarna hopen we helemaal af te zijn van het mondkapje. Om dat soort kleine stappen gaat het. Stappen van hoop. Maar geen klagen hoor, dat het nu eindelijk op de rit zit voelt als een hele fijne vooruitgang die ons allemaal positief maakt.”

Wachten op het mooie weer

Ilona kijkt uit naar het moment waarop de zon meer gaat schijnen en de bewoners terecht kunnen op het terras van het Grand-Café Philadelphia. “Dat zagen we afgelopen zomer ook. Met elkaar buiten zijn, in het zonnetje, doet iedereen veel goed. Dan kunnen we ook alle vrijwilligers weer verwelkomen. Dus kom maar op met de zon en warmere dagen.”

In het Hilversumse Nieuw Zuid ontwikkelt Dudok Wonen een duurzame en prettige wijk voor jong en oud. Amaris Zorggroep huurt diverse zorgappartementen. Gebouw Alporti is speciaal ingericht voor mensen met dementie en wordt in zijn geheel verhuurd aan Amaris. Deze mensen wonen nu tijdelijk in gebouw Zuiderheide Alba en verhuizen naar verwachting in de tweede helft van 2021 naar Alporti. Gebouw Zuiderheide Rubina is voor ouderen met fysieke aandoeningen en voor mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld voor revalidatie. Meer informatie: nieuwzuidhilversum.nl.