Feestelijke jubileumviering voor bewoners ’t Hofje

Feest op de Neuweg! Op zaterdag 5 september vierden bewoners en genodigden het 40-jarig bestaan van ’t Hofje. Het woningcomplex aan de Neuweg 119 tot en met 181 bestond in april 40 jaar. Vanwege de coronacrisis kon het geplande feest toen niet doorgaan, maar nu wel. In klein comité stonden de aanwezigen met elkaar stil bij het jubileum van ‘hun hofje’.

Actieve bewonerscommissie


Op 1 april 1980 trokken de eerste huurders in de woningen. Een paar jaar later streek bewoonster Margriet Snoek samen met haar man neer in het wooncomplex. Al die jaren is de inmiddels 61-jarige Margriet een verbinder in de wijk. Als voorzitter van de bewonersscommissie, bestaande uit vijf leden in totaal, nam zij het initiatief voor de feestelijke jubileumviering. “Ik vind het zo belangrijk dat we naar elkaar omkijken en zeker ook leuke dingen vieren. Daarom staan we ook stil bij ons 40-jarig bestaan.”    

Inzetten voor de buurt

Onder het genot van een hapje en dranken vierden de ruim 25 aanwezigen het 40-jarig bestaan van de buurt. Tegenwoordig is het een gemêleerde buurt, met daarin zowel huur- als koopwoningen. In de jaren ‘80 kende ’t Hofje alleen huurwoningen. Margriet kwam er samen met haar man in 1986 wonen. Kort na haar intrek ontving ze een brief met daarin de vraag of de buurt een bewonerscommissie wilde oprichten. Margriet, betrokken als ze is, ging hier direct mee aan de slag: “Ik heb een paar bewoners bij elkaar gebracht en vrij snel richtten we de commissie op. Die commissie bestaat nu nog steeds. Ondanks dat de buurt door de jaren heen wel wat is veranderd, mensen zijn wat meer op zichzelf geworden, is het nog altijd een fijne plek om in te wonen. Ik blijf het belangrijk vinden om me in te zetten voor de buurt en naar de mensen om te kijken.”

Op zoek naar verbinding

Corinne de Wit, medewerker Woonzaken bij Dudok Wonen, werkt al een paar jaar samen met de bewonerscommissie. Ze omschrijft Margriet als een betrokken en vooruitstrevende voorzitter. “Margriet heeft zo ontzettend veel hart voor de buurt. Samen met de andere leden van de commissie zorgen ze voor een fijne en prettige buurt, waarbij ze als bewonerscommissie opkomen voor de belangen van de bewoners. Ze hebben goed in beeld wat er allemaal speelt en hebben daarbij ook zeker oog voor wat er gevierd kan worden. Dat blijkt ook uit dit jubileum. Ik maak voor het eerst mee dat een dergelijk jubileum wordt gevierd. Dat vind ik bijzonder en ook kenmerkend voor Margriet. Ze zoekt altijd de verbinding met andere buurtbewoners.”

Betrokken bewoners zijn belangrijk


Meerdere keren per jaar hebben de bewonerscommissie en Dudok Wonen contact met elkaar. “Een actieve commissie en betrokken bewoners zijn van groot belang voor een buurt,” vertelt Harro Zanting, directeur-bestuurder bij Dudok Wonen. “Als buurtbewoners elkaar kennen, dan kunnen ze elkaar helpen, is overlast bespreekbaar en escaleert het niet. Bovendien kunnen ze elkaars belangen behartigen richting een gemeente of verhuurder. Voor ons als corporatie is het daarom ook belangrijk om contact te hebben met actieve bewoners. Die weten wat er speelt en zijn bovendien gesprekspartner over bijvoorbeeld het verduurzamen van woningen.”

Elkaar blijven opzoeken

Van een extra lantaarnpaal voor meer licht in de avond tot een bordje bij het grasveld dat honden moet weren: Margriet zet zich samen met de andere commissieleden ook in praktische zin in om het dagelijks leven wat prettiger te maken. “Dat is me met de paplepel ingoten,” zegt ze lachend. “Altijd omkijken naar je medemens om te zien of je het wat leuker kan maken. Ik hoop dat we door deze viering elkaar nog wat beter leren kennen, we hier nog vele jaren fijn met elkaar zullen wonen en elkaar opzoeken als er iets speelt.”