Dudok Wonen viert renovatie Bloemenbuurt-Zuid met bewoners

Hilversum - Op zaterdagmiddag 24 maart vierde Dudok Wonen de afronding van de zeven jaar durende renovatie van 571 beeldbepalende woningen in de Bloemenbuurt-Zuid. Bewoners waren uitgenodigd om een bloemenfeestje te komen vieren voor de oude Openbare Leeszaal aan de Neuweg in Hilversum. De ingrijpend gerenoveerde woningen doen recht aan het culturele erfgoed van architect Willem Marinus Dudok en zijn tijdgenoten.

De in 2011 gestarte renovatie betrof de Anemonebuurt, de Lavendelbuurt en als laatste de Geranium- en Korenbloembuurt. Eind december 2017 waren de laatste woningen klaar, drie jaar eerder dan de oorspronkelijke planning die uitging van 2020. In totaal bedraagt de investering 25 miljoen euro, waar een subsidie van circa drie ton tegenover staat. Van de huurders heeft 88% het moment aangegrepen om binnenshuis vernieuwingen te laten aanbrengen. De renovatie is door bewoners gewaardeerd met een acht.

Thuis in de Bloemenbuurt
Onder de noemer 'Thuis in de Bloemenbuurt!’, bedacht door bewoners, is het exterieur van de woningen aangepakt met terugkeer van de oorspronkelijke stijlkenmerken van architect Dudok. Huurders uit de Bloemenbuurt hebben een stem gehad in het laten uitvoeren van verbeteringen, zoals openslaande tuindeuren en centrale verwarming waaraan een huurverhoging was verbonden. Alle maatregelen die vielen onder noodzakelijk onderhoud, inclusief het vervangen van toiletten, keukens en badkamers, heeft Dudok Wonen kosteloos en zonder huurverhoging uitgevoerd. Dit geldt ook voor het opknappen van de buitenkant van de woningen.

Allure
Harro Zanting, directeur-bestuurder Dudok Wonen: “We zijn heel trots op de nieuwe uitstraling van de Bloemenbuurt, de samenwerking met de uitvoerders en de tweespraak met bewoners. De renovatie past in de bewonersvisie waarin huurders hun mening geven over wat er met de woningen en de buurt moet gebeuren. Het is bovendien een inspirerend voorbeeld van ons beleid voor het behoud van cultureel erfgoed in de regio. Wie in de wijk woont of de wijk bezoekt zal het beamen: de allure van de Bloemenbuurt is weer terug!”

Programma 24 maart
Met muziek, schminken, glittertattoos en gratis bloemetjes was het een gezellig samenzijn voor jong en oud. Bewoners waren vooraf uitgedaagd om mee te doen met de fotowedstrijd Thuis in de Bloemenbuurt. Een impressie van de middag is te zien in dit filmpje.