Dudok Wonen pakt cold-cases huurachterstanden op

Het voorkomen van huurachterstanden is een belangrijke taak voor woningcorporaties. Soms is dat lastig. Ondanks het inschakelen van incassobureaus en deurwaarders stapelen schulden zich dikwijls op, worden woningen ontruimd en verdwijnt de voormalig huurder uit zicht. De woningcorporatie achterlatend met vorderingen die soms lastig te innen zijn. Hier gaat Dudok Wonen verandering in brengen. Cold-cases worden opgepakt.

Rechtvaardigheid

“Sommige huurders halen alles uit de kast om de huur en andere rekeningen te betalen. Zij nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Anderen verdwijnen met de noorderzon en ontlopen soms zo het afbetalen van de schulden. Het voelt niet goed als hier een verschil in ontstaat. Het mag niet zo zijn dat sommigen wel alles betalen en afspraken nakomen en anderen niet”.  vertelt Angelique Josefa, manager Woonzaken bij Dudok Wonen. "We starten daarom een samenwerking met gerechtsdeurwaarderskantoor Herman Jansen en beginnen met een twintigtal oude dossiers die eerder door onze deurwaarders gesloten zijn omdat zij de kans op verhaal nihil achtten. Daarnaast is een opgeloste vordering een betere start dan een langlopende schuld uit het verleden.”

Specialist in cold-cases

Gerechtsdeurwaarderskantoor Herman Jansen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als specialist in het incasseren van zogenaamde ‘cold-case’ vorderingen. Door meer aandacht aan de dossiers te besteden weet zij aantoonbaar veel (vaak oude) vorderingen toch nog te incasseren. “Herman Jansen is een ervaren deurwaarder die vanuit een gevoel van rechtvaardigheid zijn werk doet. Dat doet hij met een jong team dat met veel corporaties samenwerkt. Daardoor weet zij hoe woningcorporaties met haar (ex)klanten omgaan. De medewerkers hebben oog voor de situatie van de klant, houden daar rekening mee en maken als het nodig is ‘maatwerk’ afspraken met ze. Dat vinden wij erg belangrijk”, aldus Josefa. “Wij kijken uit naar de resultaten van deze nieuwe samenwerking en hopen dat hierdoor de oude vorderingen betaald worden.”