Blog Minko de Weerd: In between places als steuntje in de rug

In januari lanceerden we In between places, een woonconcept voor mensen met acute woningnood. De reacties waren overweldigend. Hoe staat het er inmiddels voor? En wat doen we voor mensen die níet zijn geselecteerd?

In februari hebben we bijna alle kandidaten gesproken en een selectie gemaakt. Ik heb bewondering voor mijn collega’s die de gesprekken met aspirant-huurders hebben gevoerd. De verhalen hebben ons erg geraakt. We spraken mensen die grotendeels buiten hun schuld in verschrikkelijke situaties terecht zijn gekomen. Mensen die van het ene logeeradres naar het andere trekken, vaak met jonge kinderen in hun kielzog.

Even op adem komen

Het is zo fijn om deze mensen een rustpunt te kunnen bieden. Veel van hen waren tot tranen geroerd toen ze hoorden dat ze voor maximaal een jaar een huurwoning krijgen. We verwachten dat de huurders half maart in hun woning kunnen. 
Natuurlijk is In between places slechts een tijdelijke oplossing. Maar wel een oplossing waardoor mensen even op adem kunnen komen. Er blijven genoeg zorgen over. Maar als een jonge moeder niet elke dag hoeft te bedenken ‘waar slaap ik nu weer vannacht met mijn baby?’ houdt ze ruimte over voor andere zaken die ze moet regelen.

Zelf zoeken naar een oplossing

Waarom kiezen we voor tijdelijke en niet voor permanente verhuur bij deze woningen? Omdat we geloven in de eigen kracht van mensen. Met deze huurwoning bieden wij een steuntje in de rug. Mensen krijgen hier de rust om zelf op zoek te gaan naar een definitieve oplossing. Dat staat in de huurvoorwaarden. Alle huurders moeten zich inschrijven bij WoningNet en wij monitoren of ze ook echt op woningen reageren. We stimuleren de huurders om op zoek te gaan naar andere huisvesting. Soms kan dat ook de koop van een betaalbaar appartement zijn.

Doorstromen

In between places is een project voor vijf jaar. Doordat de huurders doorstromen, kunnen we meerdere mensen helpen. Het zou kunnen dat we over een tijdje op nog een locatie In between places aanbieden.

Minko de Weerd