'Wij van WC-eend'

Om maar met de deur in huis te vallen: deze column heeft voor u als lezer misschien een hoog ‘Wij van WC-eend’ gehalte. Wij zijn namelijk voorstander van een betaalbare woningvoorraad die naadloos aansluit bij de behoefte. En omdat door de druk op de woningmarkt de vraag naar meer betaalbare woningen ook in deze regio toeneemt, adviseer ik om er meer van aan de voorraad toe te voegen. Natuurlijk verwacht iedereen van mij dat ik dit zeg. Mensen huisvesten met een smalle portemonnee is nu eenmaal onze corebusiness. Het zou dus uitermate gek en daarmee pas écht nieuws zijn als we op dat vlak een terugtrekkende beweging willen maken.

'Sociale huur en sociale koop zijn allebei volkshuisvesting'

Er is in de afgelopen weken veel gezegd en geschreven over de Hilversumse woonvisie 2016-2020. De discussies die ik hierover heb gehoord gingen echter vaak over het verkopen van goedkope woningen door woningcorporaties. Hiermee zouden wij volgens sommige criticasters het uiteindelijke aantal sociale woningen verminderen. Dat deel ik niet. In onze visie zijn sociale huur en sociale koop namelijk allebei volkshuisvesting. Het gaat immers om de betaalbaarheid van de woning. Dat kunnen zowel gekochte als gehuurde huizen zijn. Sterker, in sommige gevallen is een sociale koopwoning voor de bewoner zelfs goedkoper dan wanneer hij diezelfde woning zou huren. Wat ik er maar mee wil zeggen is dat voor mensen die niet zo veel geld te besteden hebben, het aanbod sociale koop én sociale huur beide belangrijk is.

'Het gaat áltijd om de mensen, niet om de stenen'

Het is dan ook een misvatting dat door verkoop de woning uit het ‘sociale domein’ verdwijnt. Dat komt alleen al omdat wij onze woningen altijd met onze sociale koopproducten zoals ‘Koop Goedkoop’ en ‘Kopen naar Wens’ aanbieden. Deze producten zorgen er voor dat mensen met een bescheiden inkomen de woning kunnen kopen. En met het geld dat hierdoor beschikbaar komt financieren we weer de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. Gelukkig zie ik dat deze benadering in volkshuisvestingsland steeds meer begint te landen. Dat is een goede ontwikkeling. Wij huisvesten huishoudens die (tijdelijk) op ons zijn aangewezen en we hebben in de afgelopen tien jaar steeds meer mensen aan een passende huisvesting geholpen. En dat kan tussen gehuurde of gekochte stenen zijn. Maar het gaat áltijd om de mensen, niet om de stenen.

Harro Zanting
Directeur-bestuurder Dudok Wonen