Verkiezingsthema Wonen

We staan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Links en rechts zie ik partijen uit de startblokken komen om met ronkende campagnes zoveel mogelijk stemmen te winnen.  Het zou goed zijn als de politieke partijen aandacht hebben voor het groeiende tekort aan betaalbare woningen.

Tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen was Hilversum altijd wel van het wonen. Maar in de vier jaar die achter ons liggen is er vooral afscheid van dit, zeg maar rode, verleden genomen. Het waren immers vooral de PvdA-wethouders die sociale woningbouw wilden. Ook leeft in Hilversum het sentiment dat nu vooral andere gemeenten aan zet zijn. Met andere woorden, laat Gooise Meren en Huizen maar sociaal bouwen, wij zijn even klaar. Daarnaast is er nog de angst om een slaapstad te worden met als gevolg een vastlopende verkeerstroom door de toename van forenzen. En daarmee ligt bijvoorbeeld de transformatie van een leegstaand kantoor naar een woningbouwlocatie gevoelig omdat men de werkgelegenheid voor de stad wil behouden.

Op zich kan ik alles wel begrijpen. Alleen heb ik weinig begrip voor de uiteindelijke uitkomst. Want de optelsom van deze factoren zorgt er voor dat veel sociale nieuwbouwinitiatieven worden tegengehouden en de planvoorraad opdroogt. De projecten die al vergund waren maken we af, maar we kunnen nauwelijks afspraken maken over wat we nu nog meer gaan doen. Intussen rijzen de prijzen van de koopwoningen letterlijk de pan uit en zien we de wachttijden voor mensen die op een sociale huurwoning zijn aangewezen steeds verder oplopen. Niemand vindt een wachttijd van acht jaar en langer acceptabel. Maar tegelijkertijd vindt men alleen dat we moeten stoppen met het sociaal verkopen van woningen in plaats van dat we meer huurwoningen kunnen bouwen. Alsof de huurwoningen die wij verkopen de boosdoener van de woningnood zijn.

Natuurlijk, er komen door verhuizing of omdat mensen overlijden nog steeds sociale huurwoningen beschikbaar. Alleen is het aantal woningen dat jaarlijks vrij komt veel te weinig. Actief verkopen en actief bouwen brengt de woningmarkt in beweging. Dynamiek biedt kansen en zorgt voor doorstroming en beschikbaarheid. Toen de Hilversumse Bloemenbuurt in de jaren dertig werd gebouwd woonden er zeker twee keer zoveel mensen als nu. We zijn echter steeds grotere huizen voor steeds kleinere huishoudens gaan bouwen. En dat kan niet meer. De doelgroep voor de sociale huisvesting zijn één- en tweepersoons huishoudens en dat zijn er in Hilversum en in de rest van het Gooi echt heel veel. Er moeten daarom veel meer betaalbare appartementjes bij komen. Laat de lokale politiek daar de komende weken nu eens een groot verkiezingsthema van maken.

Harro Zanting
directeur-bestuurder Dudok Wonen