Op de barricades voor beter wonen?

Er komen grote demonstraties aan omdat mensen de wooncrisis in hun eigen leven ervaren en het zat zijn. Activisme gericht op beter woonbeleid maken we in ons land zelden mee. Demonstreer ik mee terwijl ik wel de zorgen maar niet alle standpunten van de activisten deel? Blog over een dilemma.

Eindelijk activisme

Vaak gehoord in onze sector: “zelfs als de corporatie de bus en de broodjes regelt krijg je nog geen volle bus met huurders naar het Malieveld.”. Bijvoorbeeld om te demonstreren tegen de gevolgen voor huurders van die idiote verhuurdersheffing. Ik weet niet hoe vaak het echt is geprobeerd maar waarschijnlijk klopt het. Nou kennen corporaties zelf ook geen protestcultuur, vooral een overlegcultuur. We sluiten akkoorden. Twee jaar geleden dreigde in het klimaatakkoord de rekening van de energietransitie wel erg eenzijdig bij de sociale huur te komen. Toen togen huurders en bestuurders van corporaties samen met enkele wethouders wonen naar Den Haag. Misschien vindt u daarvan nog een foto op de website van Urgenda maar het NOS journaal hebben we zeker niet gehaald.

En bovendien, een grote meerderheid van de Nederlanders woont nog altijd prima. De outsiders zijn in de minderheid. En die slachtoffers van te weinig huizen en te dure huizen zijn niet of nauwelijks georganiseerd. Zijn ze dat nu wel en zien we eindelijk een activistisch geluid tegen de woningnood?

Wel en niet mee eens

De standpunten van het woonprotest en de woonopstand staan helder op beide websites. Afschaffen verhuurdersheffing, volledig mee eens. Prijsstijgingen in de vrije sector aan banden leggen, ook. Coöperatief wonen stimuleren, doen! Alle huren vijf jaar bevriezen is niet verstandig. De discussie over gentrificatie in Rotterdam Zuid ligt denk ik genuanceerder dan wat de woonopstand beweert.

Meedoen?

Als ik kijk naar het bonte gezelschap ondersteunende organisaties zijn die het vast ook niet over alles eens. Dus dat ik niet alle standpunten deel is misschien wel een slappe smoes om niet mee te doen. Demonstreren hoort bij een goed functionerende democratie. Het recht om je mening te laten horen schept ook een plicht om dat te doen als het nodig is. Aan de andere kant steek ik liever mijn tijd in oplossingen voor mensen die door deze slecht gereguleerde markt in de problemen komen. Daar zijn we op onze bescheiden schaal bij Dudok Wonen ook best succesvol in. Wat is wijsheid? Ik zet mijn blog op Twitter en LinkedIn en kijk of ik wijze raad krijg.

Harro Zanting
Directeur bestuurder Dudok Wonen