In het belang van de Hilversummers: doe mee!

Toen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vorig jaar een Woondeal sloot met het rijk had bijna niemand door dat deze deal mede namens Hilversum werd gesloten. In de media werd gesproken over de deal van de ‘regio Amsterdam’ en emotioneel willen veel Hilversummers daar niet bij horen. Persoonlijk kan ik me dat nog best voorstellen ook. Maar feitelijk ligt Hilversum net zo definitief in de MRA als dat het in Nederland ligt en in Europa. En de keuze is: welke plek in de MRA kies je? De gemeenteraad wil tijd kopen voor een antwoord op die vraag. Maar in tijden van crisis kun je niet alles vertragen.

Groeien of krimpen

Nu staan we allemaal wél op scherp. Natuurlijk zijn we het met elkaar eens dat het proces, tot op het punt waar we nu staan, beter had gekund. Veel beter, waarschijnlijk. Maar we kunnen de klok niet terugdraaien. Het is laat, maar niet te laat. Het ligt al vast dat de MRA zich ontwikkelt als polycentrische metropool met naast Amsterdam meerdere groeigemeenten. Het is, denk ik, onvermijdelijk dat in de dorpen rondom en tussen die groeigemeenten het niveau van voorzieningen voor gewone mensen gaat afnemen. De vraag is of Hilversum één van die centra in de metropool wil zijn of niet. De keuze is ‘groeien of krimpen’. De keuze voor ‘alles zo houden’ is er niet.

Vreselijk ingewikkeld

Op dit moment moeten er door het gemeentebestuur belangrijke keuzes worden gemaakt met weinig informatie. Kun je het sleutelplan steunen zonder uitgewerkte visies op ruimte en mobiliteit? Ik zal de laatste zijn die zegt dat dat makkelijk is. In tegendeel: het is vreselijk ingewikkeld. In coronatijd moesten veel bestuurders 100% van de beslissingen nemen met 50% van de informatie, met nauwelijks ruimte voor participatie. Dat lukte, want het was crisismanagement. Maar even voor de goede orde: de woningmarkt verkeert ook in een crisis.

De wooncrisis is echt

De woningnood manifesteert zich niet met schrijnende beelden van de intensive care. Gelukkig niet. Maar de sterke toename van dakloosheid betekent ook crisis. Het aantal daklozen is in 10 jaar tijd verdubbeld en er zijn maar liefst drie keer zoveel jonge daklozen dan 10 jaar geleden. De meeste van onze huurders wonen goed. Toch nam onze huurdersvereniging onlangs niet voor niets het dappere standpunt om op te komen voor de mensen die nog niet goed wonen. Dat was participatie met hoofdletter P.

Participeren is meedoen

Je kunt participeren met een standpunt, maar ook met initiatief. Die laatste vorm vind ik persoonlijk het sterkst. De laatste weken sprak ik een paar keer de initiatiefnemers voor een Central Park als toekomstige bestemming van de huidige busremise. Je kunt er van alles van vinden. Van super creatief tot nogal naïef. Maar wie initiatief toont doet mee en dat is precies de opstelling die ik Hilversum gun en adviseer in de MRA. In het belang van de Hilversummers: doe mee! Hilversum moet aan tafel zitten met een eigen visie op de MRA en de positie van Hilversum daarin. Om financiële ruimte te scheppen voor stedelijke voorzieningen, zoals een stadspark of verkeerstunnel, moet er een eigen initiatief op tafel liggen als de pot geld wordt verdeeld. Ik hoop van harte dat Hilversum ervoor kiest om met een eigen visie op de MRA aan tafel te komen zitten. Om te zorgen dat Hilversummers gehoord worden in het grote spel van de Randstad moet ons gemeentebestuur met een stevig sleutelgebied kunnen participeren.

Harro Zanting
Directeur-bestuurder Dudok Wonen