Hoe trots zijn we op Anna’s Hoeve?

Toespraak bij de feestelijke opening van 65 nieuwe sociale huurwoningen

Aanwezig: nieuwe huurders, architect, bouwers (BAM) en installateur, gemeente Hilversum, versa welzijn, HBV & RvC Dudok Wonen, medewerkers Dudok Wonen

Dames en heren,

Tien jaar geleden boden wij samen met collega corporaties Het Gooi & Omstreken en De Alliantie aan om ieder 60 à 65 sociale huurwoningen te bouwen in de nieuwe wijk Anna’s Hoeve. Volgens de toen afgesproken volgorde staan de huizen van G&O er al wat langer en die van De Alliantie ook sinds dit voorjaar. Dit plan uit 2012 is af en dat is het vieren meer dan waard. Graag benoem ik waar we trots op zijn en tussendoor toch ook even waarop niet.

Ik ben er trots op dat de woningen er zijn en dat we 65 nieuwe huurders daar blij mee kunnen maken. Betaalbare woningbouw is in het hele Gooi niet vanzelfsprekend. Ook tijdens dit bouwproject hebben we vele obstakels moeten overwinnen om tot deze feestelijke oplevering te komen. Gedurende een aantal jaren was de gemeente zelf het obstakel toen het gemeentebestuur ons plan wilde terugbrengen van 60 naar 30 woningen. Als je weet dat wij voor deze 60 huizen 4500 geïnteresseerde reacties hadden is dat natuurlijk onvoorstelbaar en pijnlijk. Dus ik ben er trots op dat we niet zijn gevallen voor de druk om ons plan te halveren. Maar als je kijkt naar de woningnood die spreekt uit die 4500 reacties kijken we ook kritisch naar onszelf. Hebben we hard genoeg ons best gedaan om het plan te verdubbelen naar 120 woningen? Stel dat van die 4500 reactie er 3000 daadwerkelijk de woning hadden willen huren. Ik ben er niet trots op dat wij dan de afgelopen weken 2940 mensen moesten teleurstellen. Ik ben er ook niet trots op dat het tien jaar heeft geduurd maar ik weet dat wij er alles aan deden om het tempo er in te houden. En in de laatste fase is daar ook door de gemeente en de bouwers van BAM hard aan meegewerkt waarvoor veel dank!

Bij de toewijzing hebben we ons best gedaan om het schaarse aanbod zo rechtvaardig mogelijk te verdelen. Er zijn zowel oudere als jongere huurders en dus ook mensen die al heel lang stonden ingeschreven. Naar de woningen die we verhuurden met voorrang voor senioren zijn enkelen mensen doorgestroomd uit hun gezinswoning. Dat is ook mooi voor de jonge gezinnen die daar terecht kunnen. Die doorstroming lukte wel minder dan we hoopten. Op de 15 woningen die zijn verloot onder jongeren kwamen meer dan 1000 unieke reacties.

Tot slot. Naast het aantal, de kwantiteit, telt bij Dudok Wonen ook altijd de kwaliteit. Ik benoem twee aspecten van kwaliteit. Als eerste de duurzaamheid. De woningen zijn natuurlijk gasloos verwarmd met moderne techniek en gebouwd van duurzame materialen. Het is mooi om te zien dat aannemer BAM ook haar eigen ideeën en ervaringen heeft ingebracht. Het nieuwe energiesysteem biedt ook koeling in de zomer. Als tweede het ontwerp en de ligging. Over smaak valt altijd te twisten maar ik vind het prachtig en er is aantoonbaar veel aandacht besteed aan het ontwerp.

Eén van de lijfspreuken van onze naamgever Willem Dudok was: “De wereld een beetje mooier achterlaten”. Dat is ons hier op Anna’s Hoeve zeker gelukt en ik dank iederéén die daar een klein of een groot steentje heeft bijgedragen van harte.

Beste huurders, veel geluk in uw nieuwe woning op Anna’s Hoeve!

Klik hier voor meer informatie over dit nieuwbouwproject.