spoedzoekregeling

De spoedzoekregeling is er speciaal voor woningzoekenden die met spoed een woning zoeken, maar die niet in aanmerking komen voor urgentie. Bij urgentie is er sprake van een noodsituatie die snel moet worden opgelost, zolang ernstige leefomstandigheden of zelf bedreigende situaties. Bij een spoedsituatie is er sprake van spoed, maar er is geen noodsituatie.

Veel gevraagd over spoedzoekregeling

Voor wie is de regeling?

Stel je bent met spoed op zoek naar een woning, maar je krijgt geen urgentie. Je weet ook dat je via de reguliere inschrijvingen lastig aan een woning komt, bijvoorbeeld doordat je nog niet zo lang staat ingeschreven. Dan kun je meedoen met de spoedzoekregeling. Geen urgentie betekent dat je situatie wel spoed heeft, maar dat er geen sprake is van een noodsituatie. In zo’n geval kun je dus meedoen met de spoedzoekregeling.

Kan ik als spoedzoeker woonwensen aangeven?

Nee, bij de regeling wordt alleen gekeken naar de grootte van het huishouden. Je kunt dus niet specifieke woonwensen aangegeven. En dus ook niet doorgeven in welke gemeente je wilt wonen.

Is de spoedzoekregeling alleen voor woningzoekenden in Hilversum?

Nee, het is een regionale regeling. Alle woningcorporaties uit de regio leveren woningen aan die meedoen met de spoedzoekregeling.. En Woningnet is er voor alle inwoners uit de regio Gooi en Vechtstreek.

Maar met de huidige woningmarkt gaan veel meer mensen toch meedoen met deze regeling?

Dat klopt. Daarom zit er ook een restrictie op. Als er echt spoed is, dan betekent het ook dat je eigenlijk geen woning gaat weigeren. Daarom geldt bij de spoedregeling ook: als je een woning krijgt toegewezen, dan mag je die eigenlijk niet weigeren. Doe je dat wel, dan kun je de twee jaar daarna niet meedoen met de regeling. Dus stel dat je alleen een woning in Hilversum wilt, en niet in Bussum of Huizen, dan is het beter dat je niet meedoet met de spoedzoekregeling.

Hoe kan ik meedoen met de spoedzoekregeling?

Je kunt maandelijks meedoen met de regeling. Voorwaarde is dat je staat ingeschreven bij Woningnet. In Woningnet kun je vervolgens aangegeven dat je die maand wilt meedoen met de spoedzoekregeling. Dat geldt dan voor een maand. Elke andere maand daarna moet je als woningzoekeende dus opnieuw aangeven in Woningnet dat je wilt meedoen met de spoedzoekregeling. Jij bepaalt dus zelf of je wilt meedoen in de regeling.

Hoe werkt het vervolgens, als ik heb aangegeven dat ik wil meedoen?

In het systeem worden, voor die betreffende maand, de woningen die worden aangemerkt voor de spoedzoekregeling en de woningzoekenden met elkaar gekoppeld. Per woning worden de passende woningzoekenden geloot en zo ontstaat er een lijst met namen van woningzoekenden. De eerste op de lijst wordt dan gebeld.

Wat voor soort woning kan ik toegewezen krijgen?

Alle corporaties in de regio doen mee. Per corporatie leveren wij als het ware woningen aan die meedoen met de spoedzoekregeling. Dat zijn er vanuit de hele regio 50 per jaar. De woningen die meedoen in de spoedzoekregeling worden niet gepubliceerd. Dat betekent dus dat woningzoekenden niet weten welke woningen meedoen in de spoedzoekregeling.

Mag ik een woning weigeren?

Dat mag, maar het gevolg is dan wel dat je de twee jaar daarna niet mee kan doen met de regeling. De regeling gaat er namelijk vanuit dat er echt sprake is van spoed, waarbij weigeren dus eigenlijk niet aan de orde is.