Wat kunt u zelf doen om energie te besparen?
Algemeen
Jouw energieleverancier laat maandelijks zien wat je verbruikt. Ook kun je gebruik maken van slimme thermostaten, slimme meters of apps. Of elke dag de meterstanden opschrijven. Hoe meer zicht je hebt op je eigen verbruik, hoe makkelijker je kunt besparen.
Slim verwarmen
- Verwarm vooral jezelf. Trek daarom eerst een trui en warme sokken aan en pak desnoods een deken. Daarna kun je beslissen of je de verwarming omhoog zet.
- Probeer ook regelmatig te bewegen. Hierdoor warm je op. Ben je sowieso actief bezig, zet dan gerust de thermostaat lager.
- Verwarm alleen de kamers waar jij bent of waar jij en jouw huisgenoten zijn. Houd de deuren gesloten.
- Ongeveer een uur voordat je naar bed gaat, zet je de thermostaat op 15 graden. Maak het niet kouder, anders duurt het lang voordat de woning ’s morgens weer op temperatuur is en dat kost juist extra energie.
- Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.
- Ga je ’s ochtends meteen naar je werk? Kies er dan voor jouw verwarming pas ’s avonds na thuiskomst weer aan te zetten.
- Kom je thuis, verwarm dan je woning in stapjes zodat de cv-installatie niet opeens heel hard moet werken. Pas als je ’s avonds rustig op de bank gaat zitten, moet de woonkamer lekker op temperatuur zijn.
- Doe ’s avonds de gordijnen dicht om de warmte binnen te houden. Hangen ze voor de radiator? Maak ze dan korter, anders kan de warmte niet goed de kamer in.
- Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Doe dit niet onder binnendeuren. Daar is een kier nodig voor ventilatie.
- Plaats radiatorfolie tussen de buitenmuur en de radiator. Zo gaat meer warmte naar binnen.
- Heb je een radiator met twee of drie platen? Met een radiatorventilator onder de radiator blaas je de warmte aangenaam de kamer in.
- Houd kou van buiten tegen met een brievenbusborstel.
- Blijf wel goed ventileren, om schimmelvorming tegen te gaan. Als je ventileert, komt er verse lucht in de woning en wordt vochtige lucht afgevoerd. Bovendien verwarmt droge lucht sneller dan vochtige lucht. Ventileren is dus gezonder en bespaar je geld. Zet ook in de winter de ventilatieroosters open, of de ramen op een kier. Ook bij een lage buitentemperatuur is het belangrijk om liefst 24 uur per dag te ventileren en zeker een keer per dag de slaapkamers te luchten.
- Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).
Zuinig met stroom
- Zet apparaten helemaal uit als je die niet gebruikt, bijvoorbeeld door de stekker uit het stopcontact te halen of door een stand-bykiller te gebruiken. Een TV die twintig uur in stand-by staat, gebruikt net zoveel stroom als een TV die vier uur aan staat.
- Vervang gloeilampen en halogeenlampen want die vreten energie. Gebruik zuinige led lampen. En doe alleen de lampen aan in de ruimte waar je bent.
- Was op lage temperaturen, vaak is 30 °C genoeg om de was schoon te krijgen. En zorg ervoor dat de wasmachine helemaal vol zit.
- Kook slim! Doe de deksel op de pan en het is meestal voldoende om aardappels of groenten met een klein beetje (warm) water op te zetten.
- Toe aan een nieuw apparaat? Ga voor het zuinigste model. Een koelkast met label A+ gebruikt meer stroom dan een koelkast met label A+++. Een energiezuinig apparaat is misschien duurder, maar bespaart elk jaar geld.
- Douche kouder, korter en minder. Ook kun je een waterbesparende douchekop plaatsen. Die laat minder water door zonder dat je daar iets van merkt.
- Plaats waterbesparende ringetjes in kraankoppen van de gootsteen of wastafels. Hiermee bespaar je al snel zo'n 50% water.
Deze waterbesparende ringetjes zijn te koop bij een bouwmarkt.
Meer tips op: